Afbeelding
Scientist Rebellion

Standbeelden geblinddoekt bij klimaatprotest: ‘Wereldleiders, open je ogen!’

2 april 2023 om 09:25 Natuur en milieu

AMERSFOORT Actiegroep Scientist Rebellion heeft samen met Extinction Rebellion Amersfoort zondagochtend een aantal Amersfoortse standbeelden geblinddoekt en met borden behangen. Dit gebeurde onder andere om het beeld van Johan van Oldenbarneveld aan het Thorbeckeplein, de zittende man aan Stadsring en de Baadster en Torser op de Varkensmarkt. Dit gebeurde als onderdeel van een wereldwijde actie van wetenschappers en klimaatactivisten. Zij eisen dat politici en bestuurders niet langer wegkijken van de klimaatcrisis en de ecologische ramp die de leefbaarheid van onze aarde vernietigt.

In meer dan 15 landen, van Nederland tot Australië, blinddoeken verontruste burgers iconische standbeelden om actie tegen de klimaatcrisis te eisen. De geblinddoekte beelden zijn onder meer de zeemeermin (Kopenhagen), Rembrandt (Leiden) en Spinoza (Amsterdam). De blinddoeken gaan vergezeld van borden met indringende oproepen aan de huidige machthebbers: ,,OPEN JE OGEN”, ,,WEES EERLIJK” en ,,DIT IS EEN KLIMAAT NOODTOESTAND”. Op sommige plekken hebben wetenschappers ook tientallen alarmerende grafieken op de beelden geplakt.

RADICAAL ,,Dit is onze eerste zondagsactie in Amersfoort, en er zullen er nog vele volgen. We hebben beelden gekozen omdat het iconische symbolen zijn die in steden over de hele wereld staan. Als onze wereldleiders hopen ooit een standbeeld te verdienen, moeten ze nu het roer radicaal omgooien en doen wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025 te brengen!”

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie