Begeleiders Marius Vonk en Manon Bosma Van der Pot zien om de week op dinsdagavond gebeuren dat jongeren steeds een beetje meer opbloeien als ze samenkomen.
Begeleiders Marius Vonk en Manon Bosma Van der Pot zien om de week op dinsdagavond gebeuren dat jongeren steeds een beetje meer opbloeien als ze samenkomen. Simon Lamme

Nieuwe vrienden maken bij Join Us

28 september 2022 om 09:15 Maatschappelijk

AMERSFOORT Amersfoortse jongeren die zich eenzaam voelen kunnen zich sinds begin dit jaar aansluiten bij Join Us in jongerencentrum De Reset. Daar vinden ze gezelligheid, werken ze aan hun ‘social challenges’ en nog belangrijker: ze maken nieuwe vrienden. ,,We helpen elkaar, drinken iets met elkaar en lachen met elkaar.”

Best wel spannend vond Laura (22) het, die eerste keer dat ze over de drempel stapte bij Join Us. Zouden de andere deelnemers haar wel aardig vinden? Maar haar zenuwen verdwenen al snel toen ze merkte dat ze er volledig zichzelf kon zijn. En kijk nu: Laura is een half jaar en minstens tien Join Us-bijeenkomsten verder, volop gegroeid als mens én heeft nieuwe vriendschappen gesloten.

,,Het is heel gezellig hier”, vertelt ze. ,,Vroeger had ik geen mensen om mee te praten, maar nu wel. Ik kan met ze afspreken, dat heb ik ook moeten leren, en ik kan mijn gevoel uiten. Het is fijn om te weten dat ik niet de enige ben die moeite heeft met contact leggen. We helpen elkaar, drinken iets met elkaar en lachen met elkaar.”

Het zijn woorden die begeleiders Marius Vonk, trajectbegeleider bij SOVEE en Manon Bosma Van der Pot, jongerenwerker bij Indebuurt033, onderschrijven. Zij zien om de week op dinsdagavond gebeuren dat jongeren steeds een beetje meer opbloeien als ze samenkomen. ,,Zo is het heel leuk dat ze verjaardagen samen vieren”, vertelt Van der Pot. ,,We hebben een gezamenlijke Whatsapp-groep, maar wat wij lange tijd niet wisten is dat ze ook een groep zonder ons erin hebben, haha. Er vormt zich langzaam maar zeker een community buiten ons om.” 

Eenzaamheid komt echt niet alleen voor bij ouderen, zoals vroeger weleens gedacht werd

Uiteindelijk is dat het grotere doel van de Amersfoortse tak van Join Us, een landelijk initiatief dat jongeren in contact brengt met leeftijdsgenoten en helpt sociaal sterker te worden. Hard nodig, want het probleem is groot: uit onderzoek blijkt dat acht procent van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar chronische gevoelens van eenzaamheid heeft. In coronatijd hebben nog veel meer jongeren zich alleen gevoeld, zo weet Vonk zeker. ,,De nasleep van de coronamaatregelen laat zich absoluut voelen. Eenzaamheid komt echt niet alleen voor bij ouderen, zoals vroeger weleens gedacht werd.” 

LAGE DREMPEL Het maakt een initiatief als Join Us belangrijker dan ooit, stelt hij. ,,Het is soms moeilijk om er grip op te krijgen. Hier is de drempel laag en ervaren jongeren dat ze niet alleen zijn met hun gevoelens van eenzaamheid. Ze kunnen zich aanmelden via www.join-us.nu en dan ervaren of Join Us wat voor ze is en aansluit bij wat ze willen. Is deze stap nog te groot, dan kijken we binnen Amersfoort naar mogelijkheden om bij hun hulpvraag aan te sluiten.”  

SOCIALE ONTWIKKELING Met ‘social challenges’ die de jongeren voor zichzelf bepalen werken ze bij Join Us aan hun sociale ontwikkeling. Dat kan gaan van het overwinnen van angst om te bellen tot gesprekken voeren met elkaar. ,,Dan merken ze al snel: hé, dit kan mij verder helpen. Ze leren vaardigheden die hun verdere leven positief beïnvloeden.” 

Rick (24) vindt vooral gezelligheid bij Join Us. ,,Ik merk dat ik somber word als ik in het weekend thuis zit. Daarom probeer ik sociale activiteiten te ondernemen en gezelligheid op te zoeken. Join Us is daar een voorbeeld van, we doen leuke dingen met elkaar. Er zit zeker vooruitgang in.”

Het voelt als een nieuwe groep vrienden, we zijn close met elkaar geworden

NIEUWE VRIENDENGROEP Ook Lisa (19) is blij dat ze voor de zomer de stap heeft gezet om naar Join Us te gaan. ,,Ik heb soms een beetje moeite om contact te houden en met vrienden af te spreken. Dan zit ik op zaterdagavond op de bank terwijl andere mensen van mijn leeftijd uit zijn. Bij Join Us heb ik het heel gezellig. Toen ik hier kwam was iedereen meteen heel ‘inviting’. Het voelt als een nieuwe groep vrienden, we zijn close met elkaar geworden. We zijn al een keer samen de stad ingegaan en hebben in de zomer een weekend met elkaar gekampeerd. De bijeenkomsten zijn ook leuk. Ik moet altijd wel om iemand lachen of ik maak iemand aan het lachen.” Leerdoelen heeft ze ook. ,,Ik zou graag meer voor mezelf opkomen. Ik laat best snel over me heen lopen en zou graag een wat dikkere huid hebben.” Lisa moedigt andere Amersfoortse jongeren die zich alleen voelen aan om een bijeenkomst van Join Us te proberen. ,,We zijn een heel open groep en accepteren elkaar. Nieuwe mensen zijn zeker welkom, hoe meer hoe beter.”

MET OPEN ARMEN Ook de begeleiders van Join Us in Amersfoort verwelkomen nieuwe jongeren met open armen, al is er een maximaal aantal deelnemers van vijftien. ,,Zolang je binnen de leeftijdscategorie valt (18-25 jaar of 12-18 jaar) kun je een keer komen kijken. We spreken je van tevoren wel om kennis te maken. En er wordt een bepaalde commitment gevraagd: dat je zo vaak mogelijk komt en meedoet. Je mag natuurlijk wel altijd uitstromen als je voelt dat je er klaar voor bent. Dan nemen we feestelijk afscheid en kun je de wijde wereld in. Het kan snel gaan, de bereidheid om elkaar te helpen is groot. Je zult zien: als je het avontuur bij Join Us aangaat, zijn er genoeg mensen die het leuk vinden om met je om te gaan.”

door Thijs Tomassen


Week tegen Eenzaamheid
In het kader van de Week tegen Eenzaamheid (van 29 september tot en met 6 oktober) verzorgt Join Us Amersfoort op vrijdagavond 30 september ‘Social Friday’ in jongerencentrum De Reset (van 19.00 uur tot 21.00 uur).
Op die avond werken jongeren aan een kunstwerk en staat ontmoeten centraal; niet alleen voor de jongeren van Join Us Amersfoort, maar voor alle leeftijdsgenoten die het leuk vinden om een keer te komen kijken of nieuwsgierig zijn of het initiatief wat voor ze is.
Benieuwd wat er nog meer te doen is in Amersfoort tijdens de Week tegen Eenzaamheid? Neem dan een kijkje op: www.samenindebuurt033.nl.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de gemeente Amersfoort, Indebuurt033 en SOVEE.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie