Shahab Ahmed Abdi Faris en Ruud Bontan.,,Je merkt het plezier, het maakt niet uit of ze winnen of verliezen", zegt Bontan.
Shahab Ahmed Abdi Faris en Ruud Bontan.,,Je merkt het plezier, het maakt niet uit of ze winnen of verliezen", zegt Bontan. Gemeente Amersfoort

Buurtbewoners helpen vluchtelingen in Sporthal Zielhorst

19 juli 2022 om 16:00 Achtergrond

AMERSFOORT Voetbalclinics, bootcamps, wandelingen en zelfs een zomerfeest: betrokken Amersfoortse organisaties en omwonenden halen alles uit de kast om het verblijf van honderd vluchtelingen in de tijdelijke crisisnoodopvang in sporthal Zielhorst te veraangenamen. De activiteiten zorgen voor lucht en een lach op de gezichten. ,,Van 24 uur binnen zitten wordt niemand vrolijk.”

Sport verbroedert. Ruud Bontan ziet het ook nu weer gebeuren. Elke woensdagmiddag gaat de buurtbewoner met een groep van twintig bewoners van de crisisnoodopvang naar sportpark Zielhorst om ze daar voetbaltraining te geven. ,,Jongens die elkaar nog niet kennen geven elkaar een boks en stellen zich voor. Dat gebeurt vanzelf op een sportveld. En daarna lekker voetballen. Je merkt het plezier, het maakt niet uit of ze winnen of verliezen.”

Het is een van de vele activiteiten die vluchtelingen momenten van plezier bieden. De bewoners van de tijdelijke crisisnoodopvang Zielhorst, die eind juni is opengegaan en uiterlijk 1 augustus de deuren weer sluit, kunnen dat goed gebruiken. Ze hebben huis en haard verlaten vanwege de onveilige situatie in hun thuisland en zijn in onzekere afwachting van hun asielprocedure.

Als je niks te doen hebt, dan duurt de dag heel lang

,,Het is heel belangrijk dat ze wat leuks te doen hebben”, vertelt locatiemanager Henk van den Berg. ,,Bezig zijn geeft deze mensen wat lucht, ze kijken echt uit naar de activiteiten. Een crisisnoodopvang die snel is opgetuigd is natuurlijk niet de beste omgeving om in te verblijven. Als je dan niks te doen hebt, dan duurt de dag heel lang.”

‘BETROKKENHEID IS GROOT’ Van den Berg is blij verrast dat zoveel organisaties en omwonenden uit de buurt hun betrokkenheid tonen en activiteiten op poten zetten. ,,Ik merkte al op de informatiebijeenkomst dat de betrokkenheid heel groot is. Er waren veel mensen die zich aanmelden: ik wil wat doen, wat kan ik doen? Mensen brachten zelfs kinderstoeltjes, want er zitten hier ook gezinnen met kinderen. Dat was heel warm om mee te maken en dat is het nog steeds. Mede daardoor loopt alles tot nu toe soepel.”

Buurtbewoner Ruud Bontan hoefde er niet over na te denken om als vrijwilliger mee te helpen. ,,Toevallig heb ik dit jaar eerder training gegeven aan vluchtelingen in Huizen. Bij de voetbalvereniging daar ben ik hoofd jeugdopleidingen en trainer. Toen ik hoorde dat in Zielhorst ook vluchtelingen gestationeerd zouden worden, ben ik meteen bij de informatiebijeenkomst binnengestapt: kan ik wat doen? Van 24 uur per dag in een sporthal zitten wordt niemand vrolijk.”

UITLAATKLEP Via zijn voetbalclub kreeg Bontan shirtjes, sportparkmanager Raymond Woesthoff ontving hem met open armen op sportpark Zielhorst en hij kon aan de slag. ,,Elke woensdagmiddag geef ik anderhalf uur training. Conditie oefeningen, met de bal aan de slag, partijtje: we doen het allemaal. Die uitlaatklep hebben ze nodig. Daarna gaan ze avondeten en hebben ze hun rust. Wat dat mij brengt? Een leuke tijd en voldoening. Mooi dat ik ze plezier kan laten beleven. En ook leuk: er zit altijd wel een talent tussen.”

Het kan soms saai zijn in de opvang en het geeft me plezier om met anderen te voetballen

De voetballende vluchtelingen zijn hem en de andere vrijwilligers dankbaar. Zo ook Shahab Ahmed Abdi Faris (28) uit Irak, voor wie Tawfik in dit interview als tolk fungeert. ,,Heel leuk om training te krijgen van Ruud. Of het hard werken is? Just a little, haha. In Irak voetbalde ik ook, meestal als spits. Ik droomde ervan om voetballer te worden, maar nu ben ik te oud. Gelukkig kan ik hier ook voetballen. Het kan soms saai zijn in de opvang en het geeft me plezier om met anderen te voetballen.”

Shabab is nu tien maanden in Nederland en is statushouder. Voor mensen die nog geen status hebben, zoals verreweg de meeste bewoners van de crisisnoodopvang, is het nog belangrijker om activiteiten te doen en hun gedachten te verzetten, legt de tolk uit. ,,Voor hen is de situatie onzekerder.” In Irak werkte Shabab in de bouw en studeerde hij daarnaast. Hij hoopt ook in Nederland aan de slag te kunnen in de bouw. Een geluk: in die sector is werk genoeg.

KIDSFUN De komende weken pakken de organisaties en vrijwilligers uit de buurt volop door met de activiteiten voor de vluchtelingen. Zo is er voor de kinderen van maandag tot en met vrijdag iedere middag KIDSFUN, waarbij ze onder begeleiding samen spelen en knutselen. Ook is er een speelhoek ingericht in de sporthal. Daarnaast is er doordeweeks dus een programma met sportieve activiteiten voor volwassenen, met onder meer voetbal, self defence en bootcamp.  

Sylvia Krebber van Projecthuizen.nl is de grote spil in de organisatie van de activiteiten; zij zorgt ervoor dat het aanbod van partners in de stad en vrijwilligers matcht met de behoefte onder de bewoners van de crisisnoodopvang. Organisaties die zich hiervoor inzetten zijn Leger des Heils, buurtsportcoaches van SRO, Indebuurt033, het Wijkbewonersteam, de organisatie van het Wijkfeest, Serafim, Motiva, Middelpunt, NGK Diaconie, Buurtmoeders, Buitenkasten Amersfoort, kapper Melina den Haan, de Voedselbank en de omliggende scholen.

door Thijs Tomassen

Dit artikel komt tot stand in samenwerking met gemeente Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie