Het asielzoekerscentrum aan de Barchman Wuytierslaan.
Het asielzoekerscentrum aan de Barchman Wuytierslaan. Google Earth

Bezoekers welkom tijdens ‘Open azc dag’ op 24 september

21 september 2022 om 09:13 Maatschappelijk

AMERSFOORT Het COA, Vluchtelingenwerk Nederland, IND en DT&V houden zaterdag 24 september de jaarlijkse Open azc dag. Bezoekers kunnen tussen 13.00 en 16.00 uur bij meer dan zestig opvanglocaties langs om een indruk te krijgen van het dagelijks leven in de asielopvang. Ook de Amersfoortse AZC aan de Barchman Wuytierslaan, met 301 opvangplaatsen, opent die dag de deuren.

De open dag wordt georganiseerd tijdens Nationale Burendag. Er zijn rondleidingen, informatiemarkten, proeverijen, workshops, optredens en andere activiteiten.

De Open azc dag is na twee online edities dit jaar weer live. Behalve de reguliere asielzoekerscentra, doen ook opvanglocaties voor minderjarige asielzoekers en een paar noodopvanglocaties mee. Iedere opvanglocatie heeft een eigen programma. Zo treedt in azc Grave het succesvolle Iraanse dj-duo (en ex-bewoners) Vessbroz op, draait dj Yalla Yall Arabische en Noord-Afrikaanse hits in Winterswijk en kunnen bezoekers in Den Helder meedoen aan een taalcafé en volleybaltoernooi. Staatssecretaris Van der Burg (Asiel en Migratie) bezoekt azc Gilze Rijen.

VOORAL CRISIS TE ZIEN Omdat Burendag een dag is waarop gezellig samenkomen en iets goeds doen voor elkaar en de buurt centraal staan, grijpen COA, VluchtelingenWerk Nederland, IND en DT&V deze dag aan om aandacht te vragen voor de bewoners van asielopvanglocaties. ,,De afgelopen tijd is vooral de crisis in de asielopvang te zien. Tijdens de Open azc dag kunnen bezoekers van dichtbij meemaken hoe het leven en werken er in de opvang uitziet, uitleg krijgen over hoe de asielprocedure werkt en zelf kennismaken met bewoners van de opvanglocaties”, schrijft COA.

In Nederland zijn nu 150 locaties voor asielopvang waarvan 72 tijdelijke locaties. Op deze locaties worden bijna 43.000 bewoners opgevangen en begeleid. Dit zijn vooral mensen die de asielprocedure nog doorlopen, maar ook 17 duizend mensen die al een verblijfsvergunning hebben en wachten op woonruimte bij een gemeente. Daarnaast worden er nog circa 6000 mensen opgevangen in tijdelijke crisisnoodopvanglocaties van gemeenten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie