ChristenUnie wil humane opvang uitgeprocedeerde asielzoekers op 'gezinslocatie'

23 mei 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het Amersfoortse Asielzoekerscentrum aan de Barchman Wuytierslaan wordt binnenkort een 'gezinslocatie' voor (bijna) uitgeprocedeerde asielzoekers. ChristenUnie raadslid Gert Hunink geeft aan dat zijn partij een 'zo humaan mogelijke opvang' wil hebben voor de gezinnen. Hij heeft het college daarom vragen gesteld wat de gevolgen hiervan zijn voor de Amersfoortse samenleving, ook gezien eerdere ervaringen in Katwijk en Gilze-Rijen.

Tot september vorig jaar was het AZC aan de Barchman Wuytierslaan het enige centrum in Nederland voor uitgenodigde asielzoekers. Daarna werd het een 'regulier' AZC. Binnenkort wordt Amersfoort een 'gezinslocatie', net als de AZC's in Den Helder en Emmen. De verandering vindt plaats omdat er een toegenomen vraag is naar opvangplekken voor uitgeprocedeerde gezinnen met minderjarige kinderen. Bewoners van het AZC die niet in aanmerking komen voor de 'gezinslocatie' verhuizen naar AZC's elders in het land.

,,Het gaat om gezinnen met kinderen die bijna zijn uitgeprocedeerd. In het verleden werden ze op straat gezet, maar dat mag niet meer,'' vertelt Hunink. Het college heeft op 27 april een brief geschreven over de op handen zijnde wijziging tot 'gezinslocatie'. ,,Daarbinnen gelden strenge regels. Zo moeten mensen zich elke dag midden op de dag melden en mogen ze zich niet buiten de stadsgrenzen bevinden.'' Hunink merkt op dat Defence for Children en Unicef in november een quickscan hebben uitgevoerd naar de twee al bestaande gezinslocaties in Katwijk en Gilze Rijen. ,,Daarin worden diverse knelpunten benoemd.'' Zo bleek er geen (psychische) begeleiding meer te zijn en gingen kinderen niet meer naar school. ,,Van de ChristenUnie fractie in Katwijk hebben we vernomen dat hier passende actie op ondernomen is. Niettemin zal in het AZC in Amersfoort gestreefd dienen te worden naar een humane opvang'', vindt het ChristenUnie raadslid.

Van het college wil hij weten wat de gevolgen zijn van van de aanwijzing van het Amersfoortse AZC tot gezinslocatie voor bijvoorbeeld de scholen en de gezondheidszorg in Amersfoort. Kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers moeten ook naar school en voor de gezinnen moet ook medische hulp worden geboden. Hunink wil ook duidelijkheid wat de verantwoordelijkheid is van de gemeente bij een humane opvang voor deze nieuwe inwoners, die mogelijk jarenlang met strikte leefregels binnen Amersfoort wonen. Ten slotte wil het ChristenUnie raadslid weten of er bestuurlijk overleg is geweest met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en/of het AZC over de gevolgen voor Amersfoort en wat dat overleg heeft opgeleverd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie