Eén van de initiatienemers die dankzij De Broedplaats haar initiatief Beytna heeft gerealiseerd is Gul Dolap-Yavuz.
Eén van de initiatienemers die dankzij De Broedplaats haar initiatief Beytna heeft gerealiseerd is Gul Dolap-Yavuz. Steven van Kooijk

Bewoners033; Broedplaats en Burgerborrel

8 september 2022 om 14:00 Maatschappelijk

AMERSFOORT Bewoners033 is een organisatie van vrijwilligers die initiatiefrijke inwoners uit Amersfoort, Hooglanderveen en Hoogland ondersteuning biedt. Bewoners033 is trots op de creatieve bewoners die zich graag inzetten voor hun buurt, wijk of stad. Er komen veel mooie initiatieven en ideeën van inwoners voorbij.

Bewoners033 heeft een aantal manieren ontwikkeld om ideeën te ondersteunen. Zo is er de Broedplaats. Een gezellige en leerzame avond waar inwoners, ambtenaren en raadsleden elkaar ontmoeten met elkaar nadenken over hoe de ingebrachte ideeën van bewoners succesvol gerealiseerd kunnen worden. Het is de broedplaats voor nieuwe plannen in Amersfoort. Voor persoonlijk advies over een initiatief of vragen kan men terecht bij het adviesnetwerk van Bewoners033 genaamd Advies033. Het blijkt namelijk best weleens lastig te zijn om een idee daadwerkelijk te realiseren. Bewoners033 heeft hiermee veel ervaring. Ervaren inwoners en professionals worden dan op basis van kennis, ervaring gekoppeld. Dat scheelt tijd en zo kunnen stads- en wijkgenoten van elkaar leren.

INITIATIEF WORDT REALITEIT Eén van de initiatienemers die dankzij De Broedplaats haar initiatief Beytna heeft gerealiseerd is Gul Dolap-Yavuz. Voor Gul was het opzetten van een initiatief niet nieuw maar ze liep toch tegen wat obstakels aan. Juist omdat het een nieuw en uniek idee was bemoeilijkte dat het vinden van fondsen en subsidies. Via De Broedplaats is Gul in contact gekomen met fondsenwervers die haar verder hebben geholpen. Eén van deze fondsenwervers is blijvend actief gebleven bij Beytna als lid in de Raad van Toezicht.

Stichting Beytna is tegenwoordig een goedlopend inloophuis. Het is een ontmoetingscentrum en leerbedrijf in Randenbroek-Schuilenburg waarbij zorg en aandacht voor interculturele ouderen centraal staan. Deze daginvulling doorbreekt geregeld de eenzaamheid van veel ouderen bovendien ontlast het veelal de mantelzorgers. De ouderen vinden er lotgenoten en gezelligheid. De activiteiten worden mede georganiseerd door studenten van sociale opleidingen. 

DE BURGERBORREL Twee keer per jaar wordt er een Burgerborrel georganiseerd. Met een hapje en drankje ontmoeten de bewoners elkaar. Samen wordt gevierd welke maatschappelijke, culturele en duurzame activiteiten al zijn neergezet in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen. Juist tijdens corona heeft men goed kunnen ervaren hoe belangrijk het is om je familie en buren te zien en te spreken. Het is niet alleen leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, het is ook fijn om oude bekenden even te zien en te spreken. En dat alles onder het genot van een hapje en een drankje. Tijdens deze avond is er genoeg ruimte om verhalen, ideeën en vragen te delen. Tijdens de borrel worden mensen, zoals Gul en andere actieve inwoners in het zonnetje gezet. Op deze bewoners moeten we immers trots zijn. Zo maken we samen de wijken en onze stad steeds een stukje mooier. 

Iedereen die zelf actief is bij een buurt- of wijkvereniging, een belangenorganisatie of een (stadsbrede) maatschappelijke activiteit, of als ambtenaar of raadslid inwoners ondersteunt is welkom om op 13 oktober langs te komen bij de eerstvolgende Burgerborrel. Meer weten over de agenda van Bewoners033, of mensen die zelf een leuk idee hebben, kunnen een kijkje nemen op de website www.bewoners033.nl. Ook nieuwe raadsleden worden uitgenodigd om eens op de website te kijken. Hier staan tal van initiatieven uit de stad overzichtelijk uiteengezet.
Kijk voor meer informatie op: www.bewoners033.nl.

door Maarten Rector/Bianca Snel

Dit artikel wordt aangeboden door Bewoners033.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie