Afbeelding
Brahim Hannane

Amersfoort sluit convenant met bewindvoerders

29 maart 2022 om 17:33 Maatschappelijk

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort, twintig bewindvoerderskantoren en schuldhulpverlener Stadsring51 hebben dinsdag het convenant beschermingsbewind ondertekend. Daarnaast hebben nog ongeveer veertig bewindvoerders in de regio toegezegd om zich hierbij aan te sluiten.

Volgens de gemeente hebben zij hiermee afspraken gemaakt over hoe zij, met de inzet van beschermingsbewind, inwoners met (problematische) schulden zo goed mogelijk helpen bij het oplossen van hun schulden en het weer zelf regelen van hun geldzaken. Ook willen zij zorgen dat oplopende schulden bij inwoners worden voorkomen en zij eerder geholpen worden met ondersteuning die het best bij de situatie van de inwoner past. Daarbij kan het ook gaan om hulpverlening op het gebied van eenzaamheid, laaggeletterdheid of verslaving.

BESCHERMINGSBEWIND Gemeente Amersfoort: ,,In Nederland heeft één op de vijf huishoudens problematische schulden. Dit zijn schulden die iemand niet binnen drie jaar kan oplossen. Naast de hulp en begeleiding vanuit de schuldhulpverlening door Stadsring51 om deze problemen op te lossen, kan een inwoner die minder goed in staat is zelf zijn of haar financiën te regelen hiervoor beschermingsbewind aanvragen bij de rechtbank. De rechter kan dan een bewindvoerder aanwijzen die de geldzaken van de inwoner (tijdelijk) beheert.’’

DOELEN Met dit convenant zetten de betrokken partijen volgens de gemeente een volgende stap in de onderlinge samenwerking. Gemeente Amersfoort zegt dat zij met elkaar de volgende doelen hebben gesteld: het verminderen van armoede- en schuldproblematiek; het voorkomen of de-escaleren van (ernstige) schuldproblematiek; het voorkomen van financieel misbruik; het voorkomen of verminderen van (ontregelende) financiële stress waar dat mogelijk is; een beter beeld krijgen van het leervermogen op gebied van financiële zelfredzaamheid; een grotere financiële redzaamheid van inwoners met (een risico op) financiële problematiek; een efficiëntere dienstverlening.

Wethouder Cees van Eijk (Werk en Inkomen): ,,Alle inwoners met schulden willen we zo goed mogelijk ondersteunen om uit de schulden te komen en te blijven. Dat doen we samen met partners in de stad, waaronder bewindvoerders. In dit convenant staan afspraken om intensiever samen te werken en elkaars professionele kennis en expertise te gebruiken. Zo zorgen we er voor dat iedere inwoner met schulden passende hulp krijgt.”

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie