Één van de acties waar ONE Kattenbroek mee bezig is, is de Hart onder de riem-actie.
Één van de acties waar ONE Kattenbroek mee bezig is, is de Hart onder de riem-actie. Indebuurt033

Kattenbroek kijkt om naar elkaar: ‘Ieder zet zich op zijn manier in’

17 februari 2021 om 13:39 Maatschappelijk

AMERSFOORT Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. Indebuurt033 licht daarom maandelijks een vrijwilliger uit die zich inzet voor een Amersfoorts initiatief. Iedere maand heeft een ander thema, deze editie staat in het teken van: omzien naar elkaar.

Door Charella Hulsbosch

Nannie de Rooij en Sander Clahsen zitten allebei in de buurtraad van Kattenbroek. Al langer leefde binnen de buurtraad het idee om meer te doen voor de inwoners van de wijk. Door corona raakt dat idee in een stroomversnelling en zo ontstaat het initiatief ONE Kattenbroek. De Rooij: ,,‘Omzien naar elkaar’ hebben we, heel toepasselijk, afgekort tot ‘ONE’.”

Mensen kunnen een kopje koffie halen en iemand daarbij meenemen voor wie het contact ook heel fijn is. 

Midden vorig jaar komt een groep betrokken wijkbewoners voor het eerst samen om het initiatief handen en voeten te geven. De verbonden organisaties zijn: Indebuurt033, De Ontmoeting, Goede Buur Kattenbroek, Buurtraad Kattenbroek, De Lichtkring en Het Brandpunt. Clahsen: ,,Het doel is om de krachten te bundelen en zo bewoners te stimuleren om iets voor elkaar te doen. Er zijn al een aantal acties geweest, zo hebben we kerststukjes uitgedeeld en koffiemokken gedrukt met bonnetjes waarmee mensen bij De Ontmoeting een kopje koffie kunnen halen én iemand daarbij kunnen meenemen voor wie dat contact ook heel fijn is, maar de Ontmoeting bijvoorbeeld nog niet kent. Dat laatste kan nu mondjesmaat, maar we broeden ondertussen ook op andere campagnes. Bijvoorbeeld een ‘Loesje’-achtige postercampagne met korte, krachtige zinnen die iemand eraan herinneren iedere dag ook even om te zien naar een ander.”

Omzien naar elkaar wordt in deze tijden steeds belangrijker. De Rooij: ,,We willen inspelen op het bewustzijn dat het nodig is om een beetje op elkaar te letten. Niet alleen in coronatijd, maar ook daarbuiten. In de ideale situatie waren we op Emiclaer gaan staan om een praatje te maken met mensen en de door ons bedrukte mokken uit te delen, maar dat kan nu niet. De bekers zijn met kersttasjes meegegaan die we in de wijk hebben uitgedeeld. In die tijd konden mensen ook gratis kerststukjes afhalen, daar waren mensen ook enthousiast over. Zo proberen we steeds op een andere manier mensen te bereiken.”

HART ONDER DE RIEM Naast de eigen initiatieven haakt de groep ook aan bij nationale acties zoals ‘Hart onder de Riem’, een actie waarbij een tasje vol spulletjes en nuttige wijkinformatie door de wijk worden rondgebracht door vrijwilligers, die dan ook gelijk even de tijd nemen voor een leuk praatje met de bewoners. ,,Dat past ook goed bij ONE Kattenbroek en daar zijn we op dit moment het drukste mee. We gaan dat waarschijnlijk de derde of vierde week van februari uitrollen. Het is mooi om dan te zien dat iedereen zich op zijn manier inzet voor anderen: de een doet iets kleins, de ander gaat de wijk rond om dertig Hart onder de Riem-tasjes te verspreiden en een praatje te maken”, aldus Clahsen.

Voor de Amersfoorters is het vooral heel bijzonder dat zoveel verschillende organisaties zich samen inzetten. De Rooij: ,,Het komt allemaal tot stand dankzij samenwerking tussen de verschillende initiatieven. Er is een mooi web aan het ontstaan van connecties waardoor we nog meer kunnen doen. We bundelen de krachten zodat er nieuwe dingen uit kunnen voortkomen en mensen nog meer gaan omzien naar anderen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie