Anneke Maas is taalmaatje: ,,Het gaat om meer dan alleen de taal leren."
Anneke Maas is taalmaatje: ,,Het gaat om meer dan alleen de taal leren." Privéfoto

Anneke Maas is Taalmaatje: ‘Je hebt impact op iemands leven’

16 januari 2021 om 08:30 Maatschappelijk

AMERSFOORT Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. Indebuurt033 licht daarom maandelijks een vrijwilliger uit die zich inzet voor een Amersfoorts initiatief. Iedere maand heeft een ander thema, deze editie staat in het teken van: taal.

Anneke Maas is sinds twee jaar taalmaatje bij Humanitas. ,,Toen ik met pensioen ging, was het idee om niet stil te gaan zitten. Ik zocht iets dat bij me past en taal vind ik interessant. Zo ben ik betrokken geraakt bij het taalmaatjesproject”, vertelt Anneke.

Een taalmaatje helpt een bewoner van Nederland met een andere moedertaal dan het Nederlands om onze taal beter te kunnen beheersen. ,,Ieder taalmaatje heeft zijn eigen aanpak. Ik gebruik bijvoorbeeld veel artikelen uit de lokale krant en tegelijk probeer ik aan te sluiten bij vragen vanuit mijn taalmaatje. Dat kan van alles zijn, van verkiezingen tot eenvoudige dingen als hoe je de bus neemt of waar je een ov-chipkaart kunt opwaarderen.”

ONZEKERHEID Een deel van de mensen die zich aanmelden voor het taalmaatjesproject hebben een voor Anneke herkenbaar verhaal. ,,Ooit ben ik zelf geëmigreerd”, vertelt ze. ,,Soms haal ik nog wel eens die gevoelens terug van hoe vreemd een nieuwe omgeving om je heen kan zijn en hoe dat voelt, maar ook de onzekerheid die dat meebrengt omdat je ergens de gebruiken en gewoontes nog niet kent.” 

Anneke kiest voor een persoonlijke benadering tijdens de één op één sessies met haar taalmaatje. Het traject duurt in eerste instantie een jaar. ,,Ik bouw wel een band op met die persoon. De eerste man die ik heb geholpen kwam uit Afghanistan en met hem heb ik nog steeds contact. Nu even per telefoon in verband met corona, maar als het straks weer mag ga ik nog een keer bij hem op de thee.”

EMOTIONELE LADING Tot op de dag van vandaag legt Anneke wekelijks dingen uit die voor Nederlanders heel normaal zijn, aan mensen die hier niet geboren zijn. ,,Het gaat om meer dan alleen de taal leren. Zij moeten zich op hun gemak voelen op een plek waar ze misschien wel bij toeval terecht zijn gekomen. Hoewel er ook wel taalmaatjes zijn die er bewust voor hebben gekozen om te emigreren. Onderschat niet dat er emotioneel nog een hele lading achter kan liggen.”

VAKANTIES Standaard liggen het woordenboek en de atlas op tafel tijdens de gesprekken. In die laatste wordt wel eens gebladerd als het gaat over vakanties. ,,We kletsen ook wel eens over dingen naar aanleiding van mijn eigen vakanties. Wij gaan op fietsvakantie en dat is al een topic op zich. In de meeste landen ga je niet fietsen op vakantie. Men heeft vaak een heel ander idee van vakantie, als er al sprake van is dat ze op vakantie gaan. Dat is dan ook weer interessant. Ik probeer zelf ook feeling te krijgen met iemands achtergrond.” 

De Amersfoortse hoopt dat er in ieder geval een basiskennis blijft hangen naar aanleiding van de gesprekken die worden gevoerd. ,,Je kan als vrijwilliger een grote impact hebben op iemands leven, want je krijgt een stuk vertrouwen. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Het is echt een verantwoordelijkheid die je aangaat.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie