Een schematische voorstelling van een warmtenet.
Een schematische voorstelling van een warmtenet. Gemeente Amersfoort

Voorlopig geen warmtenet in Schothorst-Zuid: subsidie niet toegekend

26 oktober 2020 om 18:15 Maatschappelijk

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort krijgt niet de subsidie van 4,9 miljoen en daardoor gaat er (voorlopig) een streep door het plan om Schothorst-Zuid op het warmtenet aan te sluiten. 71 gemeenten hadden een plan ingediend en 19 daarvan hebben wél een subsidie toegekend gekregen.

door Jeroen van der Veer

Op 22 april deed de gemeente een subsidie aanvraag bij het Rijk van 4,9 miljoen. Hiermee werd gehoopt de wijk Schothorst-Zuid aadgasvrij te maken. ,,Helaas is aan onze gemeente geen subsidie toegekend”, laat het college weten. ,,De motivatie daarvan, gaan we nader onderzoeken.”

,,Dit besluit heeft vooral nadelige gevolgen voor de bewoners”, staat te lezen in een collegebericht. ,,Door het ontbreken van de subsidie kan hen op dit moment geen betaalbare oplossing worden aangeboden. Dat is een tegenvaller voor alle bewoners die zo hard hebben meegewerkt aan een plan en aangegeven hebben gei¨nteresseerd te zijn in een aansluiting op het warmtenet.”

Gebleken is dat betaalbaarheid van de energietransitie geen gemakkelijke opgave is. Dat is niet alleen in Amersfoort zo, maar in heel Nederland. ,,Daar zien we allerlei voorbeelden van. Nu we deze subsidie niet krijgen, moeten we op zoek naar andere oplossingen om voor alle bewoners en betrokken partijen tot een haalbare businesscase te komen.”

De bewoners van Schothorst-Zuid worden dinsdag met een huis-aan-huis brief op de hoogte gesteld en de gemeente zorgt voor een update van de website van de gemeente met informatie voor bewoners.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie