Afbeelding
Foto Rinus van Denderen

Amersfoort gaat nog meer kappen: 'De bomen vormen een risico'

20 mei 2020 om 15:08 Maatschappelijk

AMERSFOORT In Amersfoort zijn er 171 bomen die een risico zijn voor de veiligheid en daarom is besloten deze te kappen. Dat schrijft wethouder Kees Kraanen in een brief aan het college. ,,De bomen vormen om verschillende redenen een risico; ze zijn dood, hebben een slechte conditie of een slechte stam of stamvoet en kroon."

door Jeroen van der Veer

De gemeente is eigenaar van een vastgoedportefeuille bestaande uit maatschappelijk en strategisch vastgoed. Op de vastgoedlocaties staan zo'n 8.700 bomen die in 2018 en 2019 geïnspecteerd zijn. Op basis hiervan is in beeld gebracht welke noodzakelijke veiligheidssnoei en –kap moet plaatsvinden. De snoeiwerkzaamheden zijn recent uitgevoerd.

Nu volgt de veiligheidskap van 171 bomen. Bij 7 van de 171 bomen is de doorsnede van de stam minder dan 10 centimeter. Deze worden wel gekapt maar hiervoor hoeft de gemeente geen kapvergunning aan te vragen. Voor de andere bomen wordt een kapvergunning aangevraagd. 

De kap van deze bomen betreft een inhaalslag, aangezien in voorgaande jaren dergelijke werkzaamheden op de vastgoedlocaties niet hebben plaatsgevonden.

De bomen staan verspreid over de stad op terreinen als het Bosbad, het Hammetje en ontwikkelingsgebied de Wieken-Vinkenhoef. Vaak zijn de bomen onderdeel van een groter bosplantsoen. Door de kap ontstaat ruimte waardoor andere bomen gezond kunnen blijven groeien. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie