Afbeelding
Bart Belterman/BDU Media

Gemeente wil beter communiceren en sluit zich aan bij de Direct Duidelijk-campagne

10 maart 2020 om 12:26 Maatschappelijk

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort heeft een projectgroep in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat brieven en teksten op de website in begrijpelijke taal geschreven zijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties startte onlangs de Direct Duidelijk-campagne, waarbij zij overheidsorganisaties helpen duidelijker te communiceren. Meerdere gemeenten doen hieraan mee en ook Amersfoort tekent de 'Direct Duidelijk-deal'.

door Jeroen van der Veer

Veel mensen blijken brieven, formulieren, folders en websites van de overheid moeilijk te begrijpen. ,,Dat zijn lang niet altijd laaggeletterde inwoners", laat het college van Amersfoort weten. ,,Ook veel andere lezers hebben moeite met de onduidelijke taal van de overheid. Uit de Stadspeiling 2019 bleek dat onze teksten voor een deel van de inwoners niet duidelijk genoeg zijn."

Onduidelijke taal zorgt ervoor dat Amersfoorters niet goed weten wat de gemeente van ze verwacht, en wat ze van de gemeente kunnen verwachten. Daardoor lopen zij mogelijk belangrijke informatie mis, bijvoorbeeld over regelingen en toeslagen waar zij recht op hebben. Mensen hebben bovendien minder vertrouwen in een overheid die niet duidelijk communiceert.

Daarom is er nu de werkgroep 'Direct Duidelijk' opgezet. Deze groep bestaat vooral uit medewerkers van de afdeling Publiekscontact en – Advies (PCA). ,,Deze medewerkers helpen collega's begrijpelijk taal in brieven en op de website te gebruiken."

Wethouders Kees Kraanen en Menno Tigelaar ondertekenen de Direct Duidelijk- deal dinsdag 10 maart 2020.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie