Een vrijwilliger van het Leger des Heils op pad met de soepfiets.
Een vrijwilliger van het Leger des Heils op pad met de soepfiets. Kick Stokvis / Nieuwsplein33

Leger des Heils mag nieuwe daklozenopvang runnen, Kwintes stapt naar de rechter

12 april 2024 om 15:52 Maatschappelijk

AMERSFOORT De nieuwe maatschappelijke opvang mag gerund worden door het Leger des Heils. Volgens het college van burgemeester en wethouders is het pand aan de Nieuweweg in de binnenstad de meest kansrijke locatie. De andere inschrijver, Kwintes, heeft bezwaar aangetekend en spant een kort geding aan bij de rechter. 

Het monumentale pand aan de Nieuweweg moet plaats gaan bieden aan zo’n 25 tot 30 eenpersoonskamers. Daar voorziet de bestaande opvang van Kwintes aan het Smallepad niet in. Daar slapen veel dak- en thuislozen in dezelfde ruimte. Veel van de gasten hebben meervoudige problemen wat voor onrust zorgt in de slaapvertrekken. 

De eenpersoonskamers zorgen er volgens de gemeente voor dat daklozen in alle rust aan hun herstel en doorstroom naar een reguliere woning kunnen werken. Er is bovendien een flink tekort aan beschikbare plekken in de opvang. Zorgaanbieder Kwintes heeft een alternatief pand voor de opvang van 25 tot 30 daklozen aan de Bredesteeg, ook in de binnenstad. 

PARTICIPATIEPROCES

De gang naar de rechter heeft gevolgen voor de planning van de aanbesteding. De gemeente weet op dit moment niet hoe lang dit gaat duren maar in ieder geval een aantal weken of maanden. De onderhandelingen over de definitieve opdracht met het Leger des Heils zet de gemeente pas voort na een voor de gemeente positieve uitspraak van de rechter. Ook het participatieproces met omwonenden en anderen direct betrokkenen wordt pas opgestart na uitspraak van de rechter. 

Stichting Roomsch-Katholijk Liefdehuis Amersfoort/Leger des Heils is van plan een omgevingsvergunning aan te vragen om het pand aan de Nieuweweg 4 te verbouwen. De behandeling van deze aanvraag staat los van de onderhandelingen in de aanbesteding. Het risico om dit door te laten lopen, terwijl de rechter nog een uitspraak zal moeten doen, is voor de stichting als eigenaar van het pand. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Nieuwsplein33
www.nieuwsplein33.nl  


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie