Meneer Tengnagel en opticien Abdel Darkaoui
Meneer Tengnagel en opticien Abdel Darkaoui Specsavers

Wees bewust wat er kan gebeuren met je ogen, ook zonder dat je klachten hebt

1 mei 2023 om 15:38 Lokaal Deel je nieuws

Meneer Tengnagel (74) liet voor zijn rijbewijskeuring zijn ogen controleren bij de Specsavers winkel in Amersfoort. Uit het oogonderzoek komt naar voren dat meneer Tengnagel een veel te hoge oogdruk heeft en hij wordt direct doorverwezen naar de afdeling oogheelkunde van het ziekenhuis in Amersfoort, waar hij dezelfde dag nog terecht kan. Daar hoort hij voor het eerst over de oogziekte glaucoom. “Ik had geen klachten, ik heb er helemaal niks van gemerkt.”

Meneer Tengnagel komt in de Specsavers-winkel in Amersfoort bij opticien voor de oogmeting. Abdel ziet in de meetgegevens direct dat de oogdruk veel te hoog is. “Doordat de opticien zo adequaat handelde en direct contact opnam met het ziekenhuis, schrok ik er zelf eigenlijk ook van.” In het ziekenhuis blijkt dan ook dat de oogdruk van meneer veel te hoog is, en wordt er gesproken over de oogziekte glaucoom.

 

Vinger aan de pols 

De behandeling is gericht op het verlagen van de oogdruk om schade te voorkomen. Meneer Tengnagel krijgt daarom direct medicijnen voorgeschreven. “Daarnaast heb ik nog een behandeling ondergaan om de oogdruk verder te verlagen. Mijn oogdruk is nu goed, dus het heeft effect gehad.” 

Na alle ziekenhuisbezoeken is meneer Tengnagel met zijn vrouw naar de winkel geweest om opticien Abdel te bedanken. “We zijn er speciaal naar toe gegaan om hem te vertellen hoe het is verlopen nadat hij het ziekenhuis gebeld had. Ik ben hem heel dankbaar. Als hij dit niet had gesignaleerd, had ik hier nu misschien nog mee rondgelopen – met alle gevolgen van dien.” Hij wil anderen adviseren om de ogen vaker te laten controleren: “Wees je bewust wat er kan gebeuren met je ogen, ook zonder dat je klachten hebt.”

Ooggezondheid

Opticien en eigenaar Abdel vertelt. “Veel mensen gaan ieder jaar naar de tandarts, maar één van de belangrijkste zintuigen wordt vaak vergeten: de ogen. De meeste mensen trekken pas aan de bel op het moment dat ze oogklachten hebben, terwijl het dan soms al te laat is.”  Een te hoge oogdruk kan duiden op glaucoom, een oogziekte waarbij de oogzenuw beschadigt. Zonder behandeling ontstaat heel langzaam blijvend verlies van het gezichtsveld. Vaak ervaren mensen geen klachten, waardoor de oogziekte pas laat wordt opgemerkt. Dat maakt het zo’n verraderlijke oogziekte. Omdat een hoge oogdruk een van de symptomen kán zijn, is het belangrijk om regelmatig je ogen te laten controleren.

Naast een reguliere oogmeting, waarbij  de gezichtsscherpte en de bijbehorende brilsterkte worden gemeten, kun je bij Specsavers ook terecht voor een ooggezondheidsonderzoek. Hierbij worden uitgebreide metingen gedaan en netvliesfoto’s gemaakt om vervolgens de gezondheid van de ogen te laten beoordelen door een optometrist op afstand.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie