Foto uit het archief van het festijn 'Vreemde Gasten'
Foto uit het archief van het festijn 'Vreemde Gasten' Cees Wouda

42 huizen openen deuren tijdens ‘Vreemde Gasten’

16 september 2022 om 14:00 Kunst

AMERSFOORT De deuren van 42 huizen in de historische binnenstad van Amersfoort worden tijdens het weekend van 1 en 2 oktober geopend voor het tweejaarlijkse kunst festijn ‘Vreemde Gasten’. Dat laat de organisatie weten in een persbericht. 

Achter die voordeuren tonen meer dan tachtig kunstenaars hun recente werk. ,,Ze hebben allemaal een band met de stad: ze wonen er of hebben er gewoond, ze hebben er hun atelier of zijn er lid van de kunstenaarsvereniging. Zij zijn de vreemde gasten in de vaak monumentale huizen. Met hun schilderijen, prenten, tekeningen, beelden, sieraden, foto’s, installaties en voorwerpen zijn zij op hun beurt weer de gastheren en gastvrouwen voor die andere, nog grotere groep van vreemde gasten: de toevallige voorbijgangers, de mensen die vooral nieuwsgierig zijn naar wat er achter al die mooie gevels verborgen gaat en natuurlijk ook: alle kunstliefhebbers die op de zesde editie van dit evenement afkomen,’’ zegt de organisatie.

BEGINPUNT Frame.de.galerie in de Stad van Cahen (Muurhuizen 104) fungeert als beginpunt van de kunstroute door de binnenstad. Daar is van elke kunstenaar één werk te zien, dat voor een speciale ‘Vreemde Gastenprijs’ van 75 euro te koop is. In de Stad van Cahen, bij de VVV, Boekhandel Veenendaal, Algemene Boekhandel en Kunsthal Kade is ook de catalogus te koop met daarin een routebeschrijving en een overzicht van alle deelnemende kunstenaars en huizen.

KERKTOREN De huiseigenaren stellen de ruimte in en om hun huis beschikbaar voor ‘Vreemde Gasten’. ,,Als dank krijgen ze daarvoor traditiegetrouw een keramieken beker. Deze keer is het wel een heel bijzonder exemplaar.’’ Kunstenaar Dennis Spelt heeft een set van vier bekers ontworpen die opeengestapeld het silhouet van de Onze Lieve Vrouwetoren vormen – Amersfoortser gaat het niet worden. Dennis Spelt: ,,Voor ‘Vreemde Gasten’ heb ik deze kerktoren als het ware uit elkaar getrokken en tot vier delen teruggebracht. Deze segmenten heb ik vertaald tot vier unieke koffiekopjes, die weer de volledige kerktoren symboliseren als ze terug op elkaar gestapeld zijn. Ze hebben de vierkante vorm van de kerktoren, wat een uitdaging is in de productie en een unieke ervaring geeft met drinken. Voor het design heb ik alle eigenschappen tot duidelijk vormen gestileerd en in reliëf verwerkt.”

Vreemde Gasten vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 oktober van 12.00 uur tot 17.00 uur op verschillende locaties in de Amersfoortse binnenstad. De toegang is gratis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie