Londen van Per Kirkeby is vanaf 11 september te zien in Kunsthal KAdE.
Londen van Per Kirkeby is vanaf 11 september te zien in Kunsthal KAdE. Anders Sune Berg

Ode aan de baksteen in KAdE

2 september 2022 om 08:00 Kunst

AMERSFOORT Baksteen, we zien het dagelijks, zeker ook in Amersfoort. Een eeuwenoud bouwmateriaal dat veel voorkomt voor zowel de constructie van muren als bestratingen. De tentoonstelling BAKSTEEN | BRICK brengt een ode aan het materiaal met werk van meer dan vijftig kunstenaars, architecten en ontwerpers uit binnen- en buitenland.

In nieuw en bestaand werk tonen zij de schoonheid en zeggingskracht van gebakken steen. Tentoonstelling BAKSTEEN is vanaf  zaterdag 10 september te zien in Kunsthal KAdE, de Elleboogkerk en via een tour door Amersfoort met nieuwe folly’s (sierbouwsels) en bestaande panden. Judith van Meeuwen, curator van de tentoonstelling: ,,De aantrekkingskracht van bakstenen muren zit verankerd in duizenden variaties in grootte, vorm, kleur, textuur en herhaling. Maar daarnaast is het ook de inhoudelijke gelaagdheid die het materiaal uniek maakt. Dezelfde baksteen die iemand het gevoel van veiligheid geeft kan als wapen dienen bij een opstand.’’ 

KADE Opvallend veel beeldend kunstenaars voelen zich verwant met de baksteen. In Kunsthal KAdE komt bijvoorbeeld de geschilderde baksteen aan bod met nieuwe werken van Florens Kool, Bart Lunenburg en Lisa Couwenbergh en bestaande werken van o.a. Marcel Broodthaers, Charline Tyberghein en Roger Raveel. De schoonheid van het materiaal komt nadrukkelijk tot uiting in de monumentale bouwwerken van de Deense Per Kirkeby. Bijzonder is het opnieuw uitvoeren van twee belangrijke projecten, ‘Londen’ en ‘Parijs’, van de kunstenaar in de grote zaal van Kunsthal KAdE.

ELLEBOOGKERK Op steenworp afstand van Kunsthal KAdE ligt de Elleboogkerk. Door het grote vloeroppervlak is de kerk goed geschikt voor een sculpturenpark met werk van onder meer Jennifer Tee, Marlon de Azambuja, buro BELén en Filip Dujardin. Bij binnenkomst staat een muur van de Mexicaanse kunstenaar Bosco Sodi. De kunstenaar nodigt bezoekers uit om de muur steen voor steen af te breken: een fysieke handeling met symbolische betekenis.

FOLLYBOUWSELS IN STAD Speciaal voor de tentoonstelling heeft Kunsthal KAdE zeven makers gevraagd een folly van baksteen te bedenken. De folly’s van Floris Alkemade, ATMosphere (Antal Bos, Thijs Trompert, Marisja Smit), Olivier Goethals, André Pielage, Jan Poolen en Baukje Trenning worden in de maanden juli en augustus verspreid door de stad gemetseld. De folly’s zijn onderdeel van een speciale route langs bijzondere bakstenen in Amersfoort. Het boekje met de baksteentour is vanaf 10 september verkrijgbaar in de KAdEShop. De tour is ontwikkeld in samenwerking met architectuurcentrum FASadE en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

CATALOGUS Bij de tentoonstelling, die begint op 10 september, verschijnt een catalogus. Deze catalogus vormt een weerslag van een onderzoek naar baksteen kunstwerken wereldwijd. Kaarten zijn te koop aan de kassa en online via www.kunsthalkade.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie