Ter decoratie van het Stationsplein werd op 3 maart 1911 plechtig een standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt onthuld.
Ter decoratie van het Stationsplein werd op 3 maart 1911 plechtig een standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt onthuld. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: Stationsplein met standbeeld Johan van Oldenbarnevelt

1 mei 2023 om 09:45 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Deze week een foto van het Stationsplein met een prominent standbeeld van een bekend figuur uit de Amersfoortse geschiedenis: Johan van Oldenbarnevelt. Van Oldenbarnevelt werd in Amersfoort geboren op 14 september 1547, hij groeide op in het nog altijd bestaande muurhuis ‘Bollenburg’ aan de Muurhuizen 19. Op zestien jarige leeftijd verhuisde hij naar Den Haag om van 1586 tot 1619 Raadpensionaris van Holland te worden en daarmee een van de belangrijkste bestuurders te worden in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ten onrechte werd hij op 12 mei 1619 ter dood veroordeeld om een dag later onthoofd te worden. In Amersfoort is Van Oldenbarnevelt altijd bekend gebleven en ter decoratie van het Stationsplein werd op 3 maart 1911 plechtig een standbeeld van hem onthuld. Acht jaar later werd de afgebeelde foto genomen, exact 300 jaar na zijn dood. In 1933 werd het standbeeld verplaatst naar het JvO gymnasium. Tegenwoordig siert het nog altijd de voortuin van het JvO aan het Thorbeckeplein.


Het standbeeld werd in 1933 verplaatst naar het JvO gymnasium. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu en www.amersfoorttoenennu.nl.

David de Vries
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie