De Utrechtsestraat in het jaar 1870, met op de voorgrond de tweede stadsgracht en links het voormalige tolhuisje.
De Utrechtsestraat in het jaar 1870, met op de voorgrond de tweede stadsgracht en links het voormalige tolhuisje. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Utrechtsestraat

24 april 2023 om 09:30 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Het is dat de Onze Lieve Vrouwetoren een bekend referentiepunt is, anders zou het lastig zijn om de locatie van deze week nauwkeurig te bepalen. We kijken naar een foto van de Utrechtsestraat in het jaar 1870 met op de voorgrond de tweede stadsgracht en links het voormalige tolhuisje, ook wel de Stadsportierswoning genoemd. Het gebouw werd tussen 1820 en 1840 gebouwd om de middeleeuwse Utrechtsche Poort te vervangen. In 1865 werd de stedelijke tolheffing opgeheven en kon iedereen vrij de stad inreizen, het hek dat oorspronkelijk voor het tolhuisje stond werd hierbij verplaatst naar de Bisschopsweg en is nog altijd aanwezig als toegangshek naar Park Randenbroek. Het tolhuisje werd in 1875 in gebruik genomen als politiebureau tot op 30 september 1900 het nieuwe bureau in gebruik kon worden genomen aan de Utrechtsestraat 53. De gracht en het plantsoen verdwenen in de jaren 1956/1957 met de aanleg van de Stadsring waarmee het aanzicht de binnenstad compleet veranderd is.


De gracht en het plantsoen verdwenen in de jaren 1956/1957 met de aanleg van de Stadsring. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu en www.amersfoorttoenennu.nl.

David de Vries
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie