Het pand was bij de opening in 1935 het eerste grote warenhuis van Amersfoort en was destijds zeer modern met de glazen gevel.
Het pand was bij de opening in 1935 het eerste grote warenhuis van Amersfoort en was destijds zeer modern met de glazen gevel. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: Voormalig winkelpand V&D

3 oktober 2022 om 12:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Een van de bekendste gebouwen in de binnenstad is te vinden aan de Utrechtsestraat 27; het voormalige winkelpand van V&D. Het was bij de opening in 1935 het eerste grote warenhuis van Amersfoort en was destijds zeer modern met de glazen gevel. Ook van binnen valt het gebouw op met het vele marmer en de grote Art Deco glas-in-loodramen. De architect van het winkelpand is V&D huisarchitect Jan Kuijt, die in heel Nederland diverse V&D winkels heeft ontworpen. Voor 1935 stond op deze plek stalhouderij en stallingsplaats C. Schimmel, waar rijke Amersfoort een plek konden huren om hun koets of auto te parkeren. In 2015 sloot V&D de deuren waarna de Hudsons Bay kort intrede deed in het gebouw. Kort hierop opende kledingwinkel Koopman. Tegenwoordig wordt het pand opnieuw verbouwd om onderdak te bieden aan drie winkels en woningen. De eerste winkel die inmiddels is geopend in het pand is de Action. Op 20 oktober opent kledingwinkel Costes in het pand. 

Artikel gaat verder onder de afbeelding. 


Het pand was geruime tijd gesloten maar is inmiddels, voor een deel, weer toegankelijk voor publiek. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu en www.amersfoorttoenennu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie