Op het eerste gezicht zien we een fraaie villa op de Berg, maar het gebouw is het oude ziekenhuis De Lichtenberg.
Op het eerste gezicht zien we een fraaie villa op de Berg, maar het gebouw is het oude ziekenhuis De Lichtenberg. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Lichtenberg

18 september 2022 om 10:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Deze week een foto uit het boek ‘Amersfoort: Een reis door de tijd’. Op het eerste gezicht zien we een fraaie villa op de Berg, maar dit gebouw is het oude ziekenhuis De Lichtenberg. Sinds 1900 vonden steeds meer protestanten Amersfoort als nieuwe woonplaats en dat er alleen een katholiek ziekenhuis in de stad was werd dan ook als een probleem gezien. Richting het einde van 1930 werd door een begin dat jaar opgerichte stichting de destijds tien jaar oude buitenplaats ‘De Lichtenberg’ gekocht aan de Utrechtseweg 293 en verbouwd tot protestants ziekenhuis, geheel los van het katholieke Sint Elisabeth ziekenhuis. Het ziekenhuis had de eerste jaren plek voor 45 zieken, maar na een uitbouw in 1934 werd dit aantal vergroot tot 100. In 1956 was het gebouw te klein geworden waardoor een nieuw ziekenhuis werd gebouwd aan de Utrechtseweg 160. Het oude gebouw werd hierna verpleeghuis De Lichtenberg. In 1982 werd het huidige verpleeghuis gebouwd.      


Het oude gebouw werd hierna verpleeghuis De Lichtenberg. In 1982 werd het huidige verpleeghuis gebouwd. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu en www.amersfoorttoenennu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie