Afbeelding
Vrienden monument Appelweg

Herdenking monument Appelweg verplaatst

13 maart 2022 om 16:22 Historie

AMERSFOORT Dit jaar zal er niet op 20 maart stil worden gestaan bij het monument aan de Appelweg, maar op vrijdag 18 maart.

Dit is besloten omdat 20 maart dit jaar in het weekend valt. Daarom komen dit jaar op vrijdag 18 maart om 10.00 uur Amersfoortse schoolkinderen bij elkaar om bij het monument stil te staan. 

Op 20 maart 1945 werden aan de Appelweg in Amersfoort tien mannen gefusilleerd. Het was een vergeldingsactie voor de aanslag op een foute politieman enkele dagen eerder in de Westerstraat net om de hoek. Tien verzetsmannen uit de Edese verzetsgroep die in Kamp Amersfoort gevangen zaten, werden voor de muur gezet en vermoord. 

Na de oorlog brachten Amersfoortse schoolkinderen het geld bij elkaar om van die muur een monument te maken. Juist daarom hechten de Vrienden van Monument Appelweg zoveel waarde aan een herdenking met schoolkinderen.

Een afvaardiging van de Joost van den Vondelschool, die het monument al jaren geleden adopteerde, zal aanwezig zijn, maar dit jaar sluiten ook de School op de Berg en de Amersfoortse School Vereniging aan. Op die scholen werd door de Vrienden van Monument Appelweg een gastles verzorgd, om de leerlingen van groep acht over de geschiedenis van het monument te vertellen. Speciaal voor die gelegenheid maakten zij ook een video die het verhaal vertelt. Deze video kan ook door andere geïnteresseerden via Youtube bekeken worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie