Maaike van Gameren en Diedeke van Wijk trekken samen op in de cursus In Balans.
Maaike van Gameren en Diedeke van Wijk trekken samen op in de cursus In Balans. Arnoud J Spaaij
Ondernemer in Beeld

‘Voorkom valpartijen met cursus valpreventie’

11 maart 2022 om 09:00 Mensen

AMERSFOORT In het Vermeerkwartier start dit voorjaar een cursus valpreventie, gegeven door WijkFysio. Voor een wetenschappelijke onderbouwing van de effecten en resultaten wordt aan de cursus een onderzoek gekoppeld vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam en VeiligheidNL.

WijkFysio heeft in de regio meerdere vestigingen en vanaf half maart ook in Amersfoort een nieuwe praktijk. In Huis Miereveld, de voormalige lagere school aan de Miereveldstraat, dat een prachtige buurtfunctie heeft gekregen, geeft fysiotherapeut en eigenaresse van WijkFysio Diedeke van Wijk een cursus valpreventie. „De cursus is niet nieuw”, legt Diedeke uit. „Wat er nieuw aan is, is het onderzoek dat wordt uitgevoerd naar de resultaten.”

IN BALANS De cursus wordt met de term valpreventie eigenlijk tekort gedaan vindt onderzoekster Maaike van Gameren. Ze leidt in Amersfoort het onderzoek en heeft, met haar achtergrond Biomedische Wetenschappen vanuit de Radboud Universiteit Nijmegen en de VU Amsterdam, inmiddels ook al ander onderzoek op dit gebied gedaan. „De cursus heet In Balans en gaat om meer dan alleen preventie. Stevig op je benen blijven doe je door fit en actief te blijven. Veel senioren kennen hun zwaktes wel maar vinden dat lastig. De schuld van vallen wordt dikwijls aan de omgeving gegeven. Maar een op de drie vijfenzestigplussers valt minimaal een keer per jaar. Elke vijf minuten belandt er een vijfenzestigplusser op de spoedeisende hulp door een val.”

STABILITEIT Om aandacht te geven aan de aspecten die je stabiliteit beïnvloeden bestaat de cursus uit een programma verspreid over 4 maanden. Diedeke: „We starten met uitleg en gaan na vier keer echt praktisch oefenen. Ook thuis oefenen hoort erbij.”
Omdat er onderzoek wordt uitgevoerd kunnen cursisten, als ze meedoen aan het onderzoek, kosteloos deelnemen.
Informatie over In Balans: www.vu.nl/inbalans. Opgeven kan telefonisch of per e-mail.

WijkFysio
info@wijkfysio.nl
www.wijkfysio.nl
033 798 1082

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie