De weg tussen het Julianaplein en de Stationsstraat heette vroeger de Watersteeg.
De weg tussen het Julianaplein en de Stationsstraat heette vroeger de Watersteeg. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Bergstraat

Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Deze week een foto van de Bergstraat rond 1927. De gehele weg tussen het Julianaplein en de Stationsstraat heette vroeger de Watersteeg, maar in 1888 werd de naam op verzoek van de bewoners gewijzigd omdat er al twee Waterstegen bestonden in Amersfoort. De weg kreeg hierbij twee namen: de Korte Bergstraat en de Lange Bergstraat. Sinds 1914 staat de Korte Bergstraat bekend als de Vlasakkerweg en de Lange Bergstraat simpelweg als ‘Bergstraat’. Voor 1926 was de straat smal en kenden de statige herenhuizen die er stonden ruime voortuinen, maar kon het verkeer de straat lastig passeren. Dit werd verholpen toen de straat in 1926 verbreed werd en er riolering kwam. Bij een nieuwe verbreding in 1949 verdwenen, tot spijt van de bewoners, de voortuinen van de huizen helemaal. De toenmalige wethouder zei hier destijds op: ,,Het gaat hier niet om zielige stukjes grond, maar om mensenlevens!” In 1984 zijn de herenhuizen aan de linkerzijde gesloopt om plaats te maken voor appartementencomplex ‘De Nederberg’.


In 1984 zijn de herenhuizen aan de linkerzijde gesloopt om plaats te maken voor appartementencomplex ‘De Nederberg’. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu. 

advertentie