Een foto van de Leusderweg uit begin jaren dertig.
Een foto van de Leusderweg uit begin jaren dertig. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: Leusderweg

Historie

Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder...

De oude foto dateert uit begin jaren dertig met links het begin van de Sumatrastraat. Er zijn nog nauwelijks auto’s en waar tegenwoordig parkeerplaatsen zijn, zien we nog een fraaie rij bomen die in de zomer als een groene tunnel over de weg vielen.

Het is een rustig geheel: er zijn bijna geen voetgangers of fietsers te zien. Links staat een man die in zijn tuin aan het werk is en op de verre achtergrond is een voetganger te zien en een paar auto’s. Dit deel is altijd al het rustigere deel van de Leusderweg geweest waar tot tien jaar voor de oude foto vooral boerderijen stonden en ook nu treffen we de meeste winkels verderop aan. Tot 1917 behoorde dit deel van de Leusderweg bij de gemeente Leusden en de huizen rechts zijn dan ook oorspronkelijk allemaal gebouwd in de gemeente Leusden. De gaslantaarns die het oude plaatje compleet maken werden op 3 februari 1949 voor het laatst ontstoken waarna ze werden vervangen door elektrisch licht.


De Leusderweg zoals het nu is. (Foto: David de Vries) 

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.

advertentie