De 55 woningen die we links op de foto’s zien zijn opgeleverd in 1906 en gebouwd in opdracht van de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij.
De 55 woningen die we links op de foto’s zien zijn opgeleverd in 1906 en gebouwd in opdracht van de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Westerstraat

Historie

Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder... 


De Westerstraat werd aangelegd in 1905 tussen de Leusderweg en de Utrechtseweg. De 55 woningen die we links op de foto’s zien zijn opgeleverd in 1906 en gebouwd in opdracht van de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij. Voor het ontwerp van de woningen werd de Amsterdamse volkshuisarchitect Jan Ernst van der Pek ingezet en de woningen vielen onder de Amersfoortse woningbouwvereniging ‘Eigen Haard’.

Van der Pek had destijds een bekende naam als het ging om het ontwerpen van (sociale) huurwoningen en heeft in Amsterdam diverse bekende woningcomplexen getekend. De eerste bewoners van de Westerstraat waren onder andere conducteurs, machinisten, schilders en wagenmakers die werkten op de wagenwerkplaats in dienst van de HIJSM. De huizen rechts op de oude foto zijn enige jaren later gebouwd dan de woningen links. De drie onder een kap geheel rechts op de nieuwe foto is gebouwd in de jaren 30. In 1940 werden de huurhuizen verkocht, veelal aan het spoorwegpersoneel.


De eerste bewoners van de Westerstraat waren onder andere conducteurs, machinisten, schilders en wagenmakers die werkten op de wagenwerkplaats in dienst van de HIJSM.  (Foto: David de Vries)Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.

advertentie