Afbeelding
Bram Petraeus

Jaarlijkse herdenking bij Kamp Amersfoort rondom thema ‘Gedwongen’

16 april 2024 om 11:30 Herdenkingen

AMERSFOORT Het Nationaal Monument Kamp Amersfoort houdt komende vrijdag 19 april de jaarlijkse herdenking. Onder andere oud-gevangene Hans Gerritsen geeft hierbij een toespraak.

Tijdens de herdenking wordt de overdracht van Kamp Amersfoort aan het Rode Kruis op 19 april 1945 herdacht. In het kamp hebben circa 47 duizend mensen vastgezeten tijdens de Duitse bezetting. Dit jaar draait de herdenking om het thema ‘Gedwongen’. Het gaat over de Arbeitseinsatz: de verplichte tewerkstelling van jonge Nederlandse mannen in de Duitse oorlogsindustrie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het museum van het Nationaal Monument is eerder dit jaar eveneens een tentoonstelling rondom dit thema geopend. 

TOESPRAKEN

Tijdens de herdenking worden enkele toespraken gehouden. Oud-gevangene Hans Gerritsen, journalist Tim Overdiek en nationaal rapporteur mensenhanden prof. dr. Conny Rijken zullen hier gaan spreken.

PENDELBUSSEN

De herdenking gaat van start in de buitenlucht om 13.30 uur in Kamp Amersfoort (Loes van Overeemlaan 19 in Leusden). Bezoekers zijn welkom vanaf 13.00. Na de herdenking volgt de gelegenheid om bloemen te leggen bij het monument ‘de Stenen Man’. Vanaf Centraal Station Amersfoort rijden tussen 11.30 uur en 13.30 uur pendelbusjes, voorzien van de aanduiding ‘Herdenking Kamp Amersfoort’, naar het Nationaal Monument. De busjes rijden vanaf Kamp Amersfoort terug naar het station van 14.30 uur tot 16.30 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie