Afbeelding
Stichting Sovjet Ereveld

Herdenking massa-executie van Sovjetsoldaten bij Ereveld nabij Kamp Amersfoort

9 april 2024 om 11:10 Herdenkingen

AMERSFOORT Bij Monument Koedriest in Leusden, vlakbij Kamp Amersfoort, zijn dinsdagmorgen de 77 krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie herdacht die op 9 april 1942 door nazi’s werden geëxecuteerd. 

De ceremonie, die sinds 2014 elk jaar wordt georganiseerd door Stichting Sovjet Ereveld, begon om 6.30 uur. Dit is ongeveer het tijdstip dat de krijgsgevangenen ruim tachtig jaar geleden werden gefusilleerd. Dit jaar werd ook voor het eerst de exacte executieplaats bezocht, die zo’n tweehonderd meter van het monument verwijderd ligt.                

Leerlingen van de Amersfoortse scholen ’t Atrium en het Corderius College deelden 77 kaarsjes uit, die door bezoekers bij het monument werden geplaatst. Zo werd symbolisch een licht geworpen op deze gitzwarte gebeurtenis. De muzikale leiding werd ook dit jaar verzorgd door het Amersfoortse Concertorkest Juliana. 

GEVANGENEN

De gevangenen, grotendeels afkomstig uit de Aziatische landen Oezbekistan en Kazachstan, kwamen op 27 september 1941 aan in Kamp Amersfoort. Hier werden zij door de nazi’s gepresenteerd als Untermenschen, bedoeld om een schrikbeeld op te roepen ten aanzien van voormalig bondgenoot de Sovjet-Unie. Al in het eerste half jaar overleden 24 van hen door de erbarmelijke omstandigheden.

De overige 77 gevangenen werden niet veel later koelbloedig gefusilleerd nabij Kamp Amersfoort. Dit zou later de op een na grootste massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog blijken. Deze soldaten liggen vandaag de dag naamloos begraven op het Sovjet Ereveld in Leusden. In totaal liggen hier 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjetrepublieken. 


Tijdens de herdenking werden 77 kaarsjes bij het monument geplaatst. - Stichting Sovjet Ereveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie