Afbeelding
Marjolein Vinkenoog

Drie dagen lang klassiek op de oudste gracht van Amersfoort

6 juni 2023 om 07:52 Evenementen

AMERSFOORT Van 16 tot en met 18 juni vindt op het Havik, de oudste gracht van Amersfoort, de 22e editie plaats van de Havikconcerten. Op de vrijdagavond staat duo Dulfer & Witteveen centraal en op zaterdagavond gaat er een stuk van Henry Kelder in wereldpremière. 

VUUUR brengt een eigentijdse versie van Canto Ostinato. Ook maken onder meer het Berlage Saxophone Quartet, mezzosopraan Karin Strobos, bariton Martijn Cornet, violiste Tosca Opdam, celliste Ella van Poucke en een aantal lokale orkesten en ensembles hun opwachting op de Amersfoortse gracht. Op zaterdag doet de speciale Dag van de Componist-trein Amersfoort aan en klinkt er nieuwe muziek op het Stationsplein. 

OPENINGSCONCERT

Het openingsconcert op vrijdag wordt samengesteld door de artists in residence fagottist Thomas Dulfer en saxofonist Deborah Witteveen. Voor de pauze speelt duo Dulfer & Witteveen You Only Live Once. ,,Tekst en muziek zijn nauw verweven in dit programma, waarin ze onderzoeken hoe ze zich als musicus verhouden tot de tijdgeest”, legt de organisatie uit. ,,You Only Live Once is een openhartig concert met muziek van onder meer Sofia Gubaidulina, Clifford Lee Burton en Ibrahim Maalouf.” De tweede helft van de avond spelen Dulfer & Witteveen samen met het ADAM Quartet (strijkkwartet). ,,Ze soleren beiden in een concert van Vivaldi maar ook afzonderlijk van elkaar in muziek van Elgar en Demersseman. Terry Rileys In C smeedt alle werken samen.” 

CATCHY KELDER

Op de vroege zaterdagavond spelen violiste Elisabeth Perry, saxofonist Johan van der Linden en de Amersfoortse pianist/componist Henry Kelder een zestal werken van de hand van Kelder zelf, waaronder een deel uit een recent geschreven Vioolsonate. ,,We kunnen spreken van een wereldpremière, de muziek ziet in Amersfoort voor de eerste maal het levenslicht. Kelders stijl laat zich het beste omschrijven als catchy muziek, een reis door de tijd met neoromantische klanken die hij combineert met invloeden uit de jazz-, pop- en filmmuziek.” 


Thomas Dulfer en Deborah Witteveen. Foto: Rachel Ecclestone.

VUUUR 

Zaterdagavond laat brengen jongeren van het street art culture platform VUUUR samen met acteur en zanger Sem Hulsmann een eigen versie van Canto Ostinato van Simeon ten Holt. ,,Het wordt een eigentijds eerbetoon aan de honderd jaar geleden geboren componist.” 

DAG VAN DE COMPONIST

Op zaterdag 17 juni wordt in heel Nederland de Dag van de Componist gevierd. Een speciale trein vol componisten en muziekliefhebbers reist het land door en doet ook Amersfoort aan. De trein arriveert om 11.07 uur op Amersfoort Centraal, waarna er op het Stationsplein een nieuw stadslied wordt gespeeld van stadscomponist Noëmi Schermann en een nieuw werk van Componist des Vaderlands Martin Fondse. Ook klinkt er muziek van de Amersfoortse componist Anne-Maartje Lemereis. Om 12.01 uur vertrekt de trein weer, de Havikconcerten blijven de hele dag in het teken staan van de Dag van de Componist. 

FEIER/FIRE

Op zondagmiddag keren het Berlage Saxophone Quartet, mezzosopraan Karin Strobos en bariton Martijn Cornet met hun programma Feier/Fire terug naar de roaring twenties, de muzikale en culturele bloeiperiode tussen twee wereldoorlogen in. Het tijdperk van de opkomende jazz, bigbands en natuurlijk de opmars van de saxofoon. Glitter en glamour tegenover onheil dat nadert én vers in het geheugen staat gegrift. ,,Een spreekwoordelijke dans op de vulkaan die verdacht veel weg heeft van onze tijd. Er komt een keur aan liederen langs van onder meer George Gershwin, Cole Porter en Kurt Weill. Verwacht een feestelijke voorstelling met een duister randje.” 

Meer informatie: www.havikconcerten.nl. Alle concerten zijn gratis toegankelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie