De Bachdag wordt eens in de twee jaar georganiseerd.
De Bachdag wordt eens in de twee jaar georganiseerd. Rinus van Denderen
Advertorial

Bachdag met 72 concerten

30 september 2022 om 15:00 Evenementen

AMERSFOORT Een dag lang genieten van allerlei verschillende uitvoeringen van de muziek van Johann Sebastian Bach. Met prachtige nieuwe ontmoetingen tussen verschillende muziekstromingen en Bach. En bijna alle concerten zijn gratis toegankelijk.

In het centrum van Amersfoort op 17 locaties krijgt Johann Sebastian Bach voor de vijfde keer een eerbetoon tijdens de Bachdag. „De Bachdag is tweejaarlijks en we bieden een programma van concerten die elk ongeveer veertig minuten duren,“ legt Egbert Prins, vrijwilliger bij de Stichting Bachdag Amersfoort, uit. Naast koorzanger is Prins liefhebber van de de muziek van Bach. „Met tweeënzeventig concerten op één zaterdag bieden we allerlei combinaties, variaties en vormen van Bach’s muziek. En met de combinatie van hiphop en Bach die wordt georganiseerd door Miriam Veeger van Het Vioollab hebben we een unieke uitvoering erbij deze keer.”

Met tweeënzeventig concerten op één zaterdag bieden we allerlei combinaties

PROGRAMMA ZELF KIEZEN De organisatie zoekt graag naar nieuwe mogelijkheden. Mooie locaties als kerken, podia en zaaltjes in het centrum van Amersfoort geven een sfeervolle entourage voor Bach’s muziek. „Bezoekers kunnen zelf een selectie maken,“ legt Prins nader uit, „en kijken welke uitvoeringen ze graag zien. Om het uur start een concert en je kunt daarna gemakkelijk bij het volgende concert weer klaarzitten. We hebben voor ieder wat wils. Leerlingen van de muziekschool, de accordeonvereniging, uitvoeringen op gitaar en fluit, piano of orgel. En aan het einde van de Bachdag sluiten we af met een concert in de Sint Joriskerk, waar op drie verschillende plekken in de kerk Capella Amersfoort, Sonante Vocale en het Sint Joriskoor samen zingen met het Faelix Baroque Orkest.” 

GROTENDEELS GRATIS Prins is erg blij en ook trots dat de organisatie een enorm uitgebreid programma kan bieden dat grotendeels gratis toegang kent. „Deels door de afgelopen jaren, waar corona ons programma uitstelde, waren er musici die al eerder in ons programma zouden optreden. Door de gulle bijdrage van vele sponsors en fondsen hoeven we slechts bij enkele concerten een beperkte bijdrage te vragen.“

Ik hoop dat velen ervan zullen genieten

Naast bekende bijdragen uit de lokale Amersfoortse cultuurwereld biedt de organisatie van de Bachdag ook optredens vanuit andere stromingen. Zo zijn er in de Observant optredens van het Rembrandt Trio en van Dasha Beets met het Peter Beets Trio. Een hele dag staat Amersfoort in de sfeer van de 17de eeuwse Johann Sebastian Bach. Aan exploitanten van draaiorgels op straat is gevraagd arrangementen te spelen die gebaseerd zijn op Bach’s werken en het carillon van de Onze Lieve Vrouwetoren opent de Bachdag met de melodieën van Bach. En een hoogtepunt is Duizend-en-één Bach in de Johanneskerk met een sprookjesachtige, muzikale familievoorstelling. „Ja, deze vijfde Bachdag wordt prachtig,“ zegt Prins. ,,Ik hoop dat velen ervan zullen genieten. Volwassenen, kinderen èn jongeren.“

Dit artikel wordt u aangeboden door Bachdag Amersfoort, zaterdag 8 oktober, in het centrum van Amersfoort. Programma: bachdagamersfoort.nl.

Bij interesse in een advertorial of ander vorm van publiciteit voor uw vereniging of onderneming, staat media-adviseur Michel Rodenburg u graag te woord over de mogelijkheden in onze papieren kranten of digitale kanalen: tel. 06-55706846 of m.rodenburg@bdu.nl.

Door Arnoud J Spaaij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie