programmaboekje Bachdag Amersfoort
programmaboekje Bachdag Amersfoort Egbert Prins

Vierde Bachdag Amersfoort: Bachdag-in-het-klein

9 september 2020 om 20:52 Lokaal/Evenementen Deel je nieuws

Op zaterdag 10 oktober 2020 klinkt de muziek van Johann Sebastian Bach op diverse plekken in de binnenstad van Amersfoort. Door de stichting Bachdag Amersfoort is voor de vierde keer op rij een festival georganiseerd waarin de muziek van de grote meester centraal staat. Voorgaande edities van dit festival trok vele duizenden muziekliefhebbers naar de stad. Dit jaar is een aangepast programma samengesteld onder de titel ‘Bachdag-in-het-klein’.

Ondanks de lastige omstandigheden is de stichting erin geslaagd om een aantrekkelijk programma samen te stellen. Daarbij is gezocht naar mogelijkheden binnen de veiligheidsgrenzen die het RIVM  aangeeft. Ook kan een deel van het programma via Internet worden bijgewoond.

In de Joriskerk wordt elk uur een concert gegeven door vooral Amersfoortse musici. Daarbij is gezocht naar een goede mix van oude bekenden en jong talent. De dag wordt geopend door Rien Donkersloot, organist van de Joriskerk. Gedurende de dag treden solisten en kleine ensembles op, elk met hun eigen kijk op de muziek van Bach.

In de Aegtenkapel zijn er twee programma’s samengesteld van elk ongeveer 2½ uur. Diverse musici treden achtereenvolgens op, afgewisseld met interviews met de musici en bekende Amersfoorters. De beide programma’s worden gepresenteerd door NPO Radio 4 presentator Ab Nieuwdorp. Dit programma wordt live uitgezonden via het Internet en kan door een klein publiek worden bijgewoond.

Op de beiaard van de Onze-lieve-vrouwetoren worden twee concerten gegeven met muziek van Bach centraal en ook op andere, onverwachte plekken zal de muziek van Bach klinken.

Er was een veel groter programma in voorbereiding: een programma met tientallen concerten op veel mooie plekken in de historische binnenstad van Amersfoort. Dat programma is nu doorgeschoven naar zaterdag 9 oktober 2021. Dan kunnen de muziekliefhebber weer genieten van een Bachdag op het oude formaat.

Op deze manier wil de stichting Bachdag Amersfoort bijdragen aan het weer opstarten van het muzikale leven in dit lastige corona-jaar. Zo krijgt de muziek van deze grootste componist uit de geschiedenis weer ruimte om te klinken. Jonge musici willen graag laten horen waarom zij door Bach’s muziek gegrepen zijn, de stichting biedt hen daarvoor een podium.

De stichting Bachdag Amersfoort is een vrijwilligersinitiatief van inwoners van Amersfoort. Bestuur, organisatie en vrijwilligers werken belangeloos mee aan de organisatie.

BACHDAGAMERSFOORT.NL

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie