Vol trots presenteert het Amersfoort World Jazz Festival dit jaar vader en zoon John en Gerald Clayton als International Artists In Residence.
Vol trots presenteert het Amersfoort World Jazz Festival dit jaar vader en zoon John en Gerald Clayton als International Artists In Residence. www.denozem.com

Eerste contouren Amersfoort World Jazz Festival bekend

Evenementen

AMERSFOORT Amersfoort World Jazz Festival vindt dit jaar plaats van 4 t/m 14 augustus. Het festival biedt meer dan honderd concerten op de binnen- en buitenpodia in de historische binnenstad.

De grote publiekstrekkers spelen van 11 tot en met 14 augustus op het Lieve Vrouwekerkhof, dat met stoeltjes wordt omgetoverd tot een sfeervol openluchttheater. De Observant en KOSMIK presenteren elke avond Nederlandse artiesten hun nieuwste releases. Dit jaar zijn er ook optredens in Podium FLUOR, terwijl in de historische Sint Aegtenkapel de verdieping wordt gezocht met akoestische luisterconcerten. Amersfoort World Jazz Festival geldt als een belangrijke springplank voor de nieuwe generatie, maar is ook een festival waar de ‘legends & legacy of jazz’ op een voetstuk worden gezet. 

ARTISTS IN RESIDENCE Vol trots presenteert het Amersfoort World Jazz Festival dit jaar vader en zoon John en Gerald Clayton als International Artists In Residence. Beiden zijn, ook los van elkaar, artiesten van wereldfaam. De legendarische contrabassist John Clayton, die onder andere met Count Basie speelde, beklimt de podia met The New Jazz Orchestra, het Italiaanse Orchestra Jazz Siciliana en enkele prominente Nederlandse artiesten. Zoon Gerald Clayton is een ‘six-time Grammy-nominated’ pianist, componist en bandleider. Hij speelt tijdens Amersfoort World Jazz onder meer met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) en met het Nationaal Jazz Jeugd Orkest (NJJO).

Amersfoort World Jazz Festival presenteert in 2022 als exceptioneel talent de jonge Braziliaanse saxofonist Lucas Santana , winnaar van de Downbeat Student Award 2021, Keep an Eye Award (2020) en de Latin Grammy (2016), die momenteel de Nederlandse scene opschudt met zijn geraffineerde spel, spraakmakende optredens en veelbelovende albums. Santana geeft acte de présence op verschillende dagen van het festival, met zijn quintet, met een strijkersensemble, met een Braziliaanse act en als gastsolist bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. 

MONDRIAAN 150 De Amersfoortse kunstenaar Piet Mondriaan, pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst, was een verknochte jazzliefhebber. In het kader van het Mondriaanjaar (150 jaar) vindt er in samenwerking met KAdE, in de neo-classicistische Elleboogkerk een bijzondere expositie plaats. Kunstenaar Gijs Frieling heeft de hele kerk voorzien van een enorme wandschildering. Kunstenaarsduo Sander Breure en Witte van Hulzen maakt een installatie in het hart van de kerk. Tijdens Amersfoort World Jazz vindt hier op zaterdag een bijzonder optreden plaats met toonkunst van Coen Witteveen en Raven Kangee, spoken word van Monnik en poëzie van de Amersfoortse dichter Jacques de Waart.

KAARTVERKOOP De kaartverkoop voor Amersfoort World Jazz festival start op zaterdag 25 juni. Voor nieuwsbrieflezers van het festival is er de optie om twee dagen eerder kaarten te kopen. Op het Lieve Vrouwekerkhof kunnen de optredens ook gratis bezocht worden.

De complete line-up staat vanaf eind mei op de website: www.amersfoortjazz.nl.  

advertentie