Huiseigenaren in Amersfoort zijn dit jaar gemiddeld in totaal 936,59 euro kwijt aan woonlasten. Vorig jaar was dit 882,81 euro.
Huiseigenaren in Amersfoort zijn dit jaar gemiddeld in totaal 936,59 euro kwijt aan woonlasten. Vorig jaar was dit 882,81 euro. pixabay

Amersfoortse huiseigenaren zien woonlasten meer stijgen dan landelijk gemiddelde

1 maart 2023 om 09:15 Economie

AMERSFOORT De WOZ-waarde van woningen is dit jaar gemiddeld met 17 procent gestegen. Dat stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) na onderzoek in alle 342 gemeenten van Nederland. De gemeentelijke woonlasten stegen veel minder hard, met gemiddeld 3,7 procent. Dat is veel lager dan de inflatie die vorig jaar 10 procent bedroeg.

Dat de WOZ-waarde hard steeg, is niet verwonderlijk. Die peilwaarde van een woning stijgt mee met de huizenprijzen, maar ligt haast een jaar achter. De recente prijsdalingen zijn daardoor nog niet zichtbaar in de WOZ-waarde. Die waarde wordt gebruikt als basis waarover bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (ozb) wordt geheven.

Huiseigenaren in Amersfoort zijn dit jaar gemiddeld in totaal 936,59 euro kwijt aan woonlasten. Vorig jaar was dit 882,81 euro. Dat komt neer op een gemiddelde stijging van 6,1 procent. Flink meer dus dan de landelijke 3,7 procent.
De OZB is dit jaar gemiddeld 414,79 euro ten opzichte van 405,54 euro in 2022. De afvalheffing is 377,04 euro (343,32 euro in 2022) en de rioolheffing 144,76 euro (133,96).

UITSCHIETERS In vijftig gemeenten steeg de ozb-aanslag zelfs met meer dan 10 procent, met Alblasserdam als uitschieter. Daar zijn huiseigenaren een derde meer kwijt aan de ozb. De Friese gemeente Achtkarspelen was van de 37 gemeenten met een lagere ozb-aanslag het goedkoopst. Daar is de aanslag 11 procent lager.

In 24 gemeenten gaan de totale woonlasten met meer dan 10 procent omhoog, met Den Haag (plus 19 procent) als uitschieter. Een Haags huishouden is daardoor gemiddeld 130 euro meer kwijt, berekende VEH. In 44 gemeenten gaan de totale woonlasten omlaag. Doetinchemse huishoudens zijn gemiddeld 80 euro minder kwijt, wat neerkomt op een daling van 9 procent.

(Artikel gaat verder onder de infographic).


OVER DE CIJFERS In dit onderwerp staat voor iedere gemeente het bedrag dat een meerpersoonshuishouden dit jaar moet betalen aan woonlasten. In het pop-upvenster is het bedrag uitgesplitst naar de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Daarnaast is de procentuele ontwikkeling ten opzichte van 2022 berekend. Een getal boven nul geeft aan dat de lasten dit jaar hoger zijn dan in 2022, een negatief cijfer laat zien dan huishoudens minder hoeven te betalen.

Dit zijn de verschillende gemeentelijke woonlasten
Onder de gemeentelijke woonlasten verstaan we hier de ozb voor de eigenaar van een woning (met een voor de betreffende gemeente geldende gemiddelde WOZ-waarde), plus de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Alle gemeenten heffen ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing.

OZB- Onroerende zaakbelasting is een belasting die huiseigenaren jaarlijks aan de gemeente betalen. De ozb is gebaseerd op de WOZ-waarde. Voor deze analyse is de gemiddelde WOZ-waarde van een woning in de desbetreffende gemeente genomen. Huurders betalen geen ozb voor hun woning.

Rioolheffing - Rioolheffing is een belasting die geheven wordt door een gemeente voor het gebruik van de riolering.

Afvalstoffenheffing - De afvalstoffenheffing is de belasting die betaald moet worden voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie