Afbeelding
Pixabay

Een flinke woonlastenstijging hangt Amersfoorters boven het hoofd

11 januari 2021 om 11:55 Wonen

AMERSFOORT De woonlasten in de veertig grote gemeenten stijgen dit jaar aanzienlijk en Amersfoorters zijn meer dan gemiddeld de pineut. 

Amersfoort wordt de op zes na duurste gemeente qua woonlasten voor huisbezitters, want deze stijgen met 12,5 procent (97,11 euro) ten opzichte van vorig jaar. Daarmee is onze gemeente de op drie na grootste procentuele stijger.

De woonlasten voor huurders zit komend jaar net onder het gemiddelde van de 40 grote gemeenten, maar met 25,7 procent (77,63 euro) is de procentuele woonlastenstijging in Amersfoort wel de grootste van allemaal. Alleen in de gemeente Westland is de absolute lastenverzwaring voor huurders (99,36 euro) groter komend jaar.

De gemeentelijke woonlasten stijgen daarmee aanzienlijk sterker dan de inflatie. Huurders betalen gemiddeld over die 40 grote gemeenten 8,0 procent meer, eigenaar-bewoners 6,2 procent. 

De afvalstoffenheffing stijgt met 9,1 procent het sterkst, gevolgd door de ozb (5,2 procent). Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2021 van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. COELO onderzocht voor dit jaarlijkse overzicht de tarieven van 40 grote gemeenten, waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont.

In onderstaande figuur is te zien hoe hoog de ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing dit jaar is voor huiseigenaren en huurders. Er wordt in het onderzoek uitgegaan van meerpersoonshuishoudens.

OZB is de belasting die huiseigenaren jaarlijks aan de gemeente betalen. Dit geldt alleen voor huishoudens met een koophuis, huurders betalen geen ozb voor hun woning. De ozb is gebaseerd op de gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente. De rioolheffing  is de belasting voor het gebruik van de riolering en de afvalstoffenheffing de belasting voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval.

Het volledige rapport, met cijfers over alle afzonderlijke grote gemeenten, is te vinden op www.coelo.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie