Een voorbeeld van een groen dak in Leusden.
Een voorbeeld van een groen dak in Leusden. Willem Eelman

Gemeente Amersfoort stelt weer subsidie beschikbaar voor aanleg groene daken

28 februari 2024 om 11:51 Duurzaamheid

AMERSFOORT Particulieren en bedrijven in Amersfoort kunnen vanaf vrijdag 1 maart weer subsidie aanvragen voor de aanleg van groene daken. Ook huurders, ondernemers en woningcorporaties kunnen de subsidie ontvangen.

,,Een groen dak op een woning, bedrijfspand of schuur verlengt de levensduur van het dak. De beplanting is goed voor insecten en vergroende daken dragen bij aan het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. Zonnepanelen op een groen dak hebben een hoger rendement”, schrijft de gemeente Amersfoort.

AANTAL GROENE DAKEN GROEIT

Voor de aanleg van een groen dak op woningen is de subsidiepot tot en met 2026 elk jaar 100.000 euro. Ook eigenaren en huurders van bedrijfspanden en maatschappelijk vastgoed kunnen aanvragen als zij het dak van hun pand(en) willen vergroenen. Het subsidiebedrag per vierkante meter varieert van 20 tot 40 euro. ,,Hoe meer water uw aan te leggen groene dak kan dragen, hoe hoger het subsidiebedrag per vierkante meter. Alleen het materiaal voor het dak wordt vergoed, dus geen adviseurs- of aanlegkosten.”

Wethouder Johnas van Lammeren: ,,Een groen dak biedt op hete dagen verkoeling en vangt op natte dagen het water op, wat helpt tegen overlast door hevige regenbuien. Ook dragen groene daken bij aan de biodiversiteit. Veel Amersfoorters weten de regeling jaarlijks te vinden en zo groeit het aantal groene daken in de stad. Daarom is de regeling er nu ook voor bedrijven en woningcorporaties. Want elk dak is een groene kans en elke vierkante meter telt.”

VOORWAARDEN

Er moet minimaal 6 vierkante meter dak vergroend worden om voor subsidie in aanmerking te komen. Het maximale subsidiebedrag per aanvraag is 20.000 euro. Huurders hebben toestemming nodig van de eigenaar van het pand, voor zij een aanvraag indienen. Daarnaast adviseert de gemeente Amersfoort aan om vooraf bij een constructeur te informeren of de dakconstructie het gewicht van het groene dak kan dragen.
Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de subsidie is te vinden op www.amersfoort.nl/subsidiegroendak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie