Met een klein gebaar maakte Chris zijn stadsgenoot Madeleen heel erg blij.
Met een klein gebaar maakte Chris zijn stadsgenoot Madeleen heel erg blij. FeeLoona (pixabay)
Samen tijdens corona

Speelgoed krijgt tweede leven in groepshuizen

26 april 2020 om 08:43 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT Tijdens de coronacrisis is het cruciaal om naar elkaar om te kijken en hulp te bieden waar mogelijk. De samenwerking tussen Madeleen en Chris is hiervan een goed voorbeeld. Eerstgenoemde had speelgoed nodig voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en Chris dook de kelder in en haalde van alles tevoorschijn.

Jeroen van der Veer

De Amersfoortse Madeleen werkt met jongeren met een licht verstandelijke beperking die uit huis geplaatst zijn. Door uitval van school én dagbesteding zitten veel jongeren thuis en ook vaak dicht op elkaar. Het is dan best een kluif voor de groepsleiding om ze een beetje gemotiveerd te houden en daarom zocht ze speelmateriaal.

GROOT AANBOD AAN SPEELGOED Een oproep op sociale media werd al snel opgepikt door Samen voor Amersfoort. Deze community pakte dit op en zette hun netwerk in om Madeleen en de jongeren te helpen. Zo kwam de vraag om speelgoed terecht bij stadsgenoot Chris, die direct schakelde. ,,Onze kinderen zijn het huis uit, maar we hebben hier nog flink wat spullen liggen uit de periode dat zij klein waren. Ik ben de kelder ingedoken en daar vond ik onder meer een tafelvoetbal, van die ballen aan een touwtje, een dartspel met klittenband en wat kinderspelletjes. Daar spelen de kleinkinderen soms ook nog wel eens mee, maar die hebben speelgoed genoeg."

FROZEN De match bleek gemaakt: de kelder van Chris werd wat leger en Madeleen zou hiermee enorm geholpen worden. Ze haalde de spullen op en heeft er vervolgens voor gezorgd dat de spullen over meerdere gezinshuizen werden verdeeld. ,,Het is ontzettend leuk dat wij op deze manier anderen kunnen helpen. Alleen al dat er aan ons gedacht wordt, geeft een boost. De kinderen hebben ineens allemaal nieuwe spullen waarmee ze meteen zijn gaan spelen. Ook dat er nu andere dingen liggen dan ze al kennen, maakt hen erg gelukkig."

,,Speelgoed dat je zelf nooit gevraagd zou hebben", vervolgt Madeleen. ,,Een gezinsouder vertelde dat er een memoryspel van Frozen bij zat. Blijkt één van de meiden op die groep daar helemaal fan van te zijn. Die kan haar geluk niet op."

AANSLUITEN Uiteraard kreeg Chris een terugkoppeling en was verheugd om te horen dat het speelgoed goed terecht was gekomen. ,,Dat is toch geweldig. Het heeft dus echt nut gehad, terwijl ik mij bijna schaamde omdat het maar zo kleinschalig is wat ik meegaf."

Zijn 'grote kleine daad' besprak Chris bij de commissie van de Rotary waarna het balletje nog meer is gaan rollen. Met hen wil hij zich nog meer inzetten voor die kleine hulpvragen waarmee anderen écht het verschil kunnen maken. ,,We moeten misschien wel minder bedenken wat we kunnen doen en meer op zoek gaan naar de vragen die gesteld worden en daarbij aansluiten. Alleen moet je de vraag dan wel kunnen vinden. Daarvoor zijn platforms als Samen voor Amersfoort, Indebuurt033 maar ook een app als Nextdoor heel belangrijk."

NIET DENKEN IN BEPERKINGEN ,,Ik hoop dat het gevolg van deze ellende is dat men elkaar wat meer ruimte blijft geven en het kleine weer wat meer leert te waarderen", vervolgt Chris. ,,Terug naar de basis. Waarom moet het eigenlijk allemaal zo groots, duur en overdreven?"
Madeleen vindt dat ook één van de positieve kanten aan deze corona-tijd. ,,Daarnaast denken wij nu met z'n allen meer in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Dat moeten we zien vast te houden. Eigenlijk is het raar dat we het zo bijzonder vinden."

Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van - en in samenwerking met de gemeente Amersfoort:
,,We leven al een paar weken met veel onzekerheden en zorgen en toch lukt het ons om er met zijn allen de schouders onder te zetten", aldus burgemeester Lucas Bolsius over de nieuwe samenwerking met de BDU Media, de uitgever van De Stad Amersfoort. ,,In Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen zie ik heel veel mooie initiatieven ontstaan. Al die initiatieven die de afgelopen weken voor elkaar worden georganiseerd, laten zien hoe hecht we zijn in deze stad. Samen gaat het ons lukken door deze tijd heen te komen. Vandaar dit initiatief om verhalen te delen die laten zien dat we er voor elkaar zijn."
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie