Joop de Keijzer met Kees Hoogendijk, Sophia Zomer en Iede de Vries van Nieuwsplein33.
Joop de Keijzer met Kees Hoogendijk, Sophia Zomer en Iede de Vries van Nieuwsplein33. BDUmedia
Column

Wereldhaven

24 mei 2023 om 10:15 Column

Als ik zondag voor de 33ste keer naar de Koppelbrug fiets om passanten in of uit te laten zie ik twee scholeksters op het grasveldje driftig op zoek naar wormen, een drietal kauwtjes dat een platgereden bruine rat alle haren uit zijn vacht aan het plukken is, bij de brug twee ijsvogeltjes overvliegen en een futenechtpaar met kuikens naar voedsel duiken. Prachtig om te zien al die natuur op zo’n klein stukje Amersfoort. 

De dagen ervoor was uw stukkiesschrijver, bruggenmeester van Amersfoort, volop aan het genieten van alle bedrijvigheid in onze prachtige Eemhaven. Allereerst werd De Blauwe Vlag weer gehesen, een internationaal milieu-merk dat jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens. Wethouder Rutger Dijksterhuis nam deze ceremonie, samen met zijn twee kinderen, voor zijn rekening, stapte daarna met havenmeesters Mano Chandoe en Pascal Polhout in het aluminium dienstvaartuig waarvan de dieselmotor netjes was vervangen door een elektrische en Rutger de (vaar)primeur had met dit milieuvriendelijke schuitje. 

Later op de dag ging onder enorme belangstelling fietsbrug ’t Sasje open voor 26 schottelvaartuigen die een overnachting hadden geboekt in de kom voor restaurant Dara. Dit spektakel trok honderden nieuwsgierigen waaronder echtpaar De Keijzer. Gezeten op een van de bankjes op de boulevard in gezelschap van Koppelbewoner Martin de Vaal, bootbewoner Bert Deen en Mark/Petra van de sloepjes zagen we hoe de collega’s van Markt & Haven een dik uur bezig waren om alles af te zetten, linten te spannen, mensen om te leiden en de schottelvaartuigen naar hun ligplaats te dirigeren. Het werd nog gezelliger toen Martin een paar blikjes ‘aanmaaklimonade’ liet aanrukken. Zaterdagmorgen vertrokken de Schottels onder luid getoeter weer richting randmeren en moest collega-brugwachter Roel Kisjes weer vol aan de bak.

Zou bijna vergeten dat we vrijdagmiddag ook de officiële opening door Gerolf Bouwmeester (burgemeester Leusden) en Tyas Bijlholt (wethouder Amersfoort), van mediaplatform Nieuwsplein33 hebben bijgewoond en vastgelegd, waar we van harte welkom waren en zagen dat Tyas bij het drukken op de rode knop een fractie sneller was dan Gerolf! Effe geknuffeld met oud-wethouder Fatma Koser Kaya, kennisgemaakt met het driekoppig team journalisten van Nieuwsplein33. Een trotse hoofdredacteur Kees Hoogendijk, een vrolijke vlotte prater Iede de Vries en een innemende Sophia Zomer. Wie weet is er die middag voor de toekomst wellicht een zaadje geplant, we wachten het af. De borrel na afloop op de bovenetage van het Eemhuis bij archief Eemland was gezellig, helaas ontbraken de amuses. Er stonden standaard nootjes, kaasstengels en pinda’s. Kees, was er nou geen sponsor voor een schaal(tje) bitterballen of ‘vet fruit’ te vinden? Dan had ik om de laatste bitterbal met alle plezier willen tossen met Jeroen Cnossen!    

Joop de Keijzer


Joop de Keijzer met collega’s van Markt & Haven in de Eemhaven met onder andere wethouder Rutger Dijksterhuis, met certificaat. (Foto: Simon Lamme) 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie