Columnist Joop de Keijzer bezocht zondag tijdens Gluren bij de Buren de Jody Kailola Band in De Volmolen.
Columnist Joop de Keijzer bezocht zondag tijdens Gluren bij de Buren de Jody Kailola Band in De Volmolen. Bram van Vlijmen
Column

Gluren bij de Buren

8 februari 2023 om 10:15 Column

Afgelopen zondag konden muziek-, dans- en theaterliefhebbers in 104 huiskamers met 318 optredens weer hun hart ophalen aan volop kunst en cultuur in Amersfoort en omstreken.

Uw stukkiesschrijver, verzot op Roseval aardappeltjes met rozemarijn, ging letterlijk eerst gluren bij de buurtjes op nummer 4, waar buuf tevens gastvrouw Baukje Rienks ons van harte welkom heette in haar prachtige stekkie met fraaie serre en vrolijk rond kwispelend hondje Vosje. De drieman formatie ‘Bernd’ trad op, speelden covers van diverse artiesten met een lichte voorkeur voor easy rock. Verrassend vond ik het niet makkelijke openingsnummer ‘Mad World’ van Gary Jules. Ook wel actueel want het is inderdaad een gekke soms zelfs krankzinnige wereld. Helaas viel de publieke belangstelling een beetje tegen maar met zoveel huiskamers en optredens wordt het voor de Gluren liefhebber wel lastig om een keuze te maken.

Na een lekker koppie groene thee en chocoladebiscuitjes op naar het volgende (verrassende) optreden in de Katoendrukkerij (De Volmolen) in een aparte ruimte van de Koppelpoort. Daar stond ons een absoluut verbluffend muzikale surprise te wachten met het optreden van de ‘Jody Kailola Band’.

Gastvrouw Nathalie Cassée stond te stralen want De Volmolen stond bij alle drie de optredens die middag bommetje vol en het publiek werd getrakteerd op een sfeervol en uniek countrygeluid. Al bij het eerste nummer vielen bij cameraman Peter en uw stukkiesschrijver, zit nog na te genieten, de monden open. Wat een heerlijke uitbundige zangstem kregen we te horen. De fragiele spontane ‘spring in het veld’ Jody verandert tijdens haar optreden in een regelrechte diva met een stem, een mix van Dolly Parton, Emmylou Harris en Taylor Swift, die klinkt als een klok. En met haar band zit het ook wel goed want ik herkende een drietal heren uit de vroegere (nog steeds) muzikale Amersfoortse familie Kneefel. 

Ging in gedachten effe terug naar de zestiger jaren, de tijd van (indo) pop/rockbandjes als The Elements, The Intruders en The Hotfighters. De Kneefels, van Swietens, van Thiels en Tönjes stonden opeens weer op mijn netvlies. Maar Jody, ook fysiotherapeute, met haar aanstekelijke stemgeluid met naast haar een prima violiste, wist het publiek ruim een half uur te boeien en omdat ze het zo gezellig vond deed ze nog een toegift van dik tien minuten, fantastisch.
Een half uur is echt te kort, Jody Kailola! We hebben na afloop, onder het genot van een trappistenbiertje en verrukkelijke loempia, gezellig staan napraten met de bandleden die ook over de grens (Denemarken, Duitsland, Litouwen, Frankrijk) regelmatig optredens hebben, zodoende de muzikale traditie van hun vaders voortzetten.  

Heb zondag weer volop kunst en cultuur gesnoven. Hoop dat de gemeente Amersfoort, lees wethouder Tyas Bijlholt, ook voor ‘Gluren’ volgend jaar een vet subsidiepotje heeft klaarstaan!


Joop de Keijzer    

Joop de Keijzer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie