Columnist Joop de Keijzer in gesprek met burgemeester Lucas Bolsius bij de beëdiging van zijn derde termijn als burgemeester.
Columnist Joop de Keijzer in gesprek met burgemeester Lucas Bolsius bij de beëdiging van zijn derde termijn als burgemeester. Foto: Annemoon van Hemel
Column

De beëdiging

7 september 2022 om 10:00 Column

Het is meer dan een week geleden maar de derde (tevens laatste) termijn van burgemeester Lucas Bolsius wil ik toch met jullie delen omdat het een bijzondere avond was, de kennismaking met het gezin Bolsius heel ontspannen verliep, het filmpje dat we maakten voor Mediagroep Eva onze laatste was en, niet onbelangrijk, de borrelhapjes!

Uw stukkiesschrijver, senior partytijger, was zeer vereerd met het mailtje van Kabinetszaken. Mochten plaatsnemen op gereserveerde stoelen en opnames maken van deze speciale raadsvergadering. Een afgeladen raadszaal met veel bekende gezichten waarvan ik de wethouders later op de avond nog voor onze camera hun felicitaties aan Lucas Bolsius liet uitspreken. Zijn vier kinderen en hun liefjes gesproken en ook zijn schat van een echtgenote Marica Bakker uitgebreid aan het woord gelaten. Ze nam royaal de tijd om met mij te praten over hun drukke banen, hun gezin, hoogte en dieptepunten van het burgemeestersambt en de niet altijd even vriendelijke sociale mediagebruikers. En dat is een understatement!

Na de ceremonie, als ik op het balkon naar beneden kijk naar de bomvolle hal tijdens de receptie, komt raadslid Youssef El-Messaoudi naast me staan en zegt naar de volle hal wijzend; ,,Joop, wist je dat Amersfoort maar liefst 127 nationaliteiten telt?” Hij had een punt want daar zag ik niet zoveel van terug.

Raadslid Rob Smulders stelde voor om af te stappen van het oubollige Amersfoort Keistad, Amersfoort Mondriaanstad heeft meer elan. Oud-wethouder Pim van den Berg zag het helemaal zitten met wethouder Tyas Bijlholt, is jong, scherp en veerkrachtig. Met wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh heel gezellig staan babbelen, ontspannen gezellige politica met humor en kennis van zaken. 

Als in de loop van de avond iedereen aan de drank zit, krijgen de genodigden toch wel trek in een lekkere vette snack. De schalen bevatten echter helaas geen bitterballen, kaassoufflés, vlammetjes, kipnuggets, bami en nasiblokjes, frikadelletjes, gehaktballetjes, mini saucijsjes en vleeskroketjes. Nee, nieuw elan. Heerlijke vegetarische hapjes en finger food uit de Syrische keuken van chef Zaher. Unieke gezonde zelfgemaakte mediterrane recepten. Als de schalen langskomen zie ik de gezichten van diehard vette snackers betrekken. Teleurgesteld laten ze de schalen met paprika, champignons, geitenkaas, tomaatjes, komkommer, veldsla, ui, humus, augurk en spinazie aan zich voorbijgaan. Maar toch was het verrassend lekker wat ‘Hart van Syrië’ ons voorschotelde en zag dat veel gasten toch een tweede/derde keer zo’n vegetarisch gerechtje probeerden.

Tot slot was de impressie die Peter en ik maakten van deze memorabele avond onze laatste filmpje voor Mediagroep Eva. De nieuwe omroep Nieuwsplein33 heeft de licentie voor de komende jaren binnengesleept. We blijven te zien op ons YouTube kanaal en gaan door tot we er bij neervallen!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie