Afbeelding
Joop de Keijzer
Column

Amersfoort Festivalstad

Column

Jazzmuziek, Wielrennen, Oldtimers, Kannen & Kruiken, Spoffin, Film bekijken, Fietsboot Eemlijn, Varen met de Waterlijn, Volle Eemhaven, Lekker drukbezochte snuffelmarkten, Treintje van Keilijn, Levende Historie in Burgerweeshuis, Goed lopende musea, Hotels met bijna honderd procent bezettingsgraad, toeristen maken er gretig en massaal gebruik van. Reacties als; ‘Wat een prachtige stad’, ‘Amersfoort is een verborgen schat’, ‘Amsterdam in het klein’, ’Je waant je in de middeleeuwen’, ‘Wat een gezellige pleinen’, ‘Maar wat blij met die enigszins grijze golf want ze geven op zo’n dag toch aardig wat uit’, hoor ik een stralende horecaondernemer in de Krommestraat met een brede glimlach, zeggen. Dat senioren Amersfoort in groten getale bezoeken merken ze bijvoorbeeld bij de fluisterboten van de Waterlijn en treintje Keilijn. Beide attracties hebben dan ook hun snelheid aangepast om de oudere toerist de gelegenheid te geven de historische binnenstad goed te leren kennen. Bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen wandelt een stadsgids met grote groep toeristen naar binnen om een gratis biertje te drinken want dat zit bij de prijs inbegrepen. Vaak blijft zo’n gezelschap nog wel effe plakken dit tot groot genoegen van gastheren, Jesper Kramp en Toon Sterrenburg. 

De terrassen van het Eemplein, en de drie nieuwe restaurantjes op de Kleine Koppel zijn goed bezet.. Terras van restaurant Dara zit bommetje vol, als uw stukkiesschrijver, met gitaar en goed gevulde koelbox, in een sloepje van ‘Aan Het Roer’ stapt. Met twee bevriende echtparen gaan we een middagje varen, wat eten, drinken en muziek maken. Heb mezelf een paar akkoorden aangeleerd. Nu kan ik als Bob Dylan fan ‘Blowing In The Wind’ spelen en ‘Knocking’ On Heaven’s Door’ bijna. Als we aanleggen bij een stukje grond in de schaduw pingelen maatje Peter, ‘BB King’ uit Leusden en uw stukkiesschrijver, ‘Bob Dylan’ uit het Soesterkwartier, een beetje uit de losse pols. Meerkoeten vliegen in paniek op, jong echtpaar met kinderen vertrekt stante pede, een reiger laat van schrik een net gevangen eendenkuiken vallen maar we spelen onverstoorbaar verder. 

Bij terugkomst in de haven drinken we ‘de laatste’ bij Dara, halen baldadig de gitaren uit de hoes. Speel weer ‘Blowing In The Wind’, het terras houdt de adem in. Een enkele traan vloeit. Na afloop krijgen we een staande ovatie, het personeel smeekt ons om het niet bij deze ene keer te laten! Helaas zijn we volgeboekt dus dit gaat niet lukken. Lieve lezers, er is de komende weken zoveel moois te zien en te horen, ga de stad in. Kijk naar de acrobaten en artiesten van buitentheaterfestival Spoffin, kom luisteren bij Jazz op diverse locaties, ga smullen van gerechten en speciaal bieren bij Kannen & Kruiken, snuffel rond op de markt en wees vooral niet te krenterig als je dat razend drukke serveerstertje een fooi gaat geven! 

Joop de Keijzer 

advertentie
advertentie