Afbeelding
FotoVanDenderen
Column

Wandelroute

27 januari 2021 om 11:10 Column

Uw stukkiesschrijver, stevig stiefelend, loopt in het kader van ‘Kom met je luie reet van die bank af en kijk kunst’, in de middaguren regelmatig door de Amersfoortse binnenstad. Sta gefascineerd te kijken naar het coronakunstwerk op de fontein van de Hof. Het is druk op het plein. Er wordt gefotografeerd, koffie (to go) gedronken, een balletje getrapt, boven op de Boterwaag klinkt het speelklokje, komt Sint Joris en de draak naar buiten, waait een plastic zak tussen de opgestapelde terrasstoelen van café Lapart.

Wandel verder, groet Jeroen ’Blauw Bloed’ Snel, zwaai naar collega brugwachter Lourens en zijn eega, loop door de Pepersteeg naar de Krommestraat. Een rij wachtenden bij het lekker ruikende kraampje voor Coffee Corazon maar ook een rijtje voor ‘Choco Toko’ Sweet Sisters. Dit knusse winkeltje met zalige chocolade blokken, repen, bonbons, nougat en meer zalige zoetigheden gaat helaas sluiten. Met het water in de mond loop ik effe naar binnen waar de eigenaressen bloemen, kaartjes en steunbetuigingen in ontvangst nemen. Koop een paar pure chocoladetabletten, haal buiten opgelucht adem als mijn mondkapje weer af kan.

Lieve lezers, mochten jullie in de Krommestraat flaneren loop naar binnen bij Sweet Sisters, steek ze een hart onder de riem. Koop een bonbon en wens de meiden veel geluk in de toekomst. Verder wandel ik langs het Brood Atelier waar een ellenlange rij klanten staat te wachten tot ze naar binnen mogen. Door naar de Kleine Spui waar stadsbrouwerij De Drie Ringen zijn bieren aanprijst. Aan de overkant gaat op het sluisje een jonge hengelaar helemaal uit zijn dak als hij een joekel van een brasem aan de haak heeft geslagen. Zijn vriendjes schieten luidruchtig te hulp met een schepnet, filmen dit spektakel met hun mobieltjes.

Uw stukkiesschrijver, ook visliefhebber maar dan gebakken, loopt verder. Ontmoet onderweg redactielid Jolanda en haar vriendin, wil bijna knuffelen. Het blijft bij een stom elleboogje waarna we lockdown en avondklok evalueren. Sta vervolgens stil op de Kleine Koppel bij wooncomplex Eemerald waar op grote doeken de stadsdichters hun poëzie hebben geprojecteerd. Geconcentreerd lees ik de teksten merk geeneens dat een mafkees op een scooter met een noodgang rakelings langs mij heen suist. Ook bij het stalletje van restaurant Kroast staan mensen te wachten op hun beker koffie met of zonder appelgebak of chocolade muffin. Wandel verder door de verlaten Fabrieksstraat van De Nieuwe Stad. Voor het stoplicht om over te steken richting makelaar Peter van Griensven (Wooncontent) is onder het drukknopje een stickertje geplakt met de tekst ‘Er staat een leuk mens naast je‘. Als er een jongedame naast mij stopt wijs ik haar op het tekstje. Ze aarzelt maar komt toch kijken. We schieten allebei in de lach, doen spontaan een box.

Hou vol lieve lezers, er is altijd wel een geluksmomentje om te koesteren!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie