Emile van der Kruk, Vis in Boom (2004).
Emile van der Kruk, Vis in Boom (2004). Ralf Silvius

Fiets- en wandelroutes langs dierenkunst vanwege 75 jaar DierenPark Amersfoort

1 juni 2023 om 15:22 Activiteiten

AMERSFOORT Wie goed heeft rondgekeken, heeft het ongetwijfeld al gezien: in Amersfoort wemelt het van de kunstwerken die dieren verbeelden. Vanaf donderdag 1 juni kunnen liefhebbers de dierenkunst Amersfoort ontdekken met de wandel- en fietsroutes uit het gloednieuwe boekje ‘Vis in boom’. De uitgave is verkrijgbaar in de winkels van Museum Flehite, Kunsthal KAdE en Mondriaanhuis en in een aantal boekhandels. 

De titel ‘Vis in boom’ is een verwijzing naar één van de kunstwerken uit de route van de hand van beeldhouwer Emile van der Kruk. De publicatie is uitgebracht vanwege het 75-jarig bestaan van DierenPark Amerfoort (video). Het feest gaat deze zomer verder als in het museum van 8 juli tot en met 19 november de tentoonstelling Kunst en Zoo is te zien.

(Artikel gaat door onder de afbeelding).


Marijke van Ravenzwaay-Deege, De geboorte van een vogel (2003). - Foto: Ralf Silvius

DIERENKUNST IN AMERSFOORT

In de historische binnenstad is flink wat dierenkunst te vinden, maar ook in alle wijken er omheen. Sommige kunstwerken zijn al heel oud, zoals de Leeuw van Amersfoort, een zonnewijzer, die een plek heeft gekregen aan de muur van de Koppelpoort. Anderen zijn van veel recentere datum, zoals Ossengoud van Anna Skubisz, een kunstwerk dat in 2022 werd geplaatst als herinnering aan de veehandel die vroeger in de stad plaatsvond.

De meeste sculpturen vertellen een verhaal. Ze verwijzen naar oude of nieuwe geschiedenis van de stad, herinneren inwoners aan wat er geweest is of verwijzen naar de toekomst. Deze verhalen en wetenswaardigheden worden in het boekje aangestipt.

De routes werden samengesteld door Merel Rotman en de fotografie is verzorgd door Ralf Silvius. De publicatie kwam tot stand met steun van de Gemeente Amersfoort en is vanaf heden verkrijgbaar bij de genoemde musea en diverse boekhandels. De prijs is 7,50 euro

75 JAAR DIERENPARK AMERSFOORT

Op 22 mei 1948 opende DierenPark Amersfoort haar deuren voor de allereerste bezoeker. Amersfoort staat stil bij dit jubileum met  onder meer drie tentoonstellingen waarin het dier in de kunst centraal staat. In Museum Flehite opent op 8 juli de familietentoonstelling Kunst & Zo. In Kunsthal KAdE is vanaf 3 juni Wonderbaarlijke Wezens te zien en in het Mondriaanhuis tot en met 17 september expositie Vogels & Vissen. Meer informatie op DierenparkAmersfoort75.nl.

Thijs Trompert, De Stier (2011).
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie