Rolinka Klein Kranenburg: ,,Het is niet mijn verhaal, het is van veel meer mensen.”
Rolinka Klein Kranenburg: ,,Het is niet mijn verhaal, het is van veel meer mensen.” Rolinka Klein Kranenburg

Samen The Passion beleven

Activiteiten

AMERSFOORT The Passion, het lijdensverhaal van Jezus gespeeld door bekende Nederlandse artiesten, beleeft zijn twaalfde editie. Eindelijk is het jaarlijkse muzikale paasevenement weer live te zien. Maar niet iedereen kan of wil naar Doetinchem afreizen. In Amersfoortse kerken kun je samen kijken. Bijvoorbeeld in De Veenkerk in Vathorst. Martin Snaterse sprak met ds. Rolinka Klein Kranenburg die de deur gastvrij openzet. 

Wat heb je met The Passion?
,,Wat ik mooi vind, is dat dit oude verhaal door onder andere het gebruik van popmuziek bij veel mensen terecht komt en zo de essentie van Pasen voelbaar maakt. Of ze nu gelovig zijn of niet, kerkelijk of niet. Het wordt gedeeld met de wereld, zoals Jezus zijn leven en boodschap ook deelde met alle mensen op zijn weg. Door het op deze manier te vertellen kan dit verhaal herkend worden als een ervaring van liefde door de dood heen. Sterke emoties als rouw en liefde worden beleefd door mensen van allerlei achtergronden. Christenen en niet-christenen ontdekken de betekenis van Jezus’ lijden dat letterlijk de straat opgaat. Dat vind ik fantastisch.”


Ben je door The Passion zelf ook anders tegen het passieverhaal aan gaan kijken?
,,Door The Passion heb ik popmuziek een plek gegeven in de kerk. De moeite die het Bijbelverhaal wil blootleggen klinkt ook in popliedjes: vriendschap en verraad, liefde en passie. En omgekeerd: als je dat liedje hoort, denk je weer aan het verhaal van Jezus. Zo verbindt Jezus’ verhaal zich met jouw leven. De betekenis van Jezus wordt niet alleen door mensen uit de kerk begrepen. De boodschap wint aan waarde als ze op straat komt te liggen. ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij laat iets zien van kwetsbare liefde en geborgenheid. Het lied krijgt nog meer betekenis als je het verbindt met bijvoorbeeld de liefde van Maria voor Jezus.”


Wat gaan jullie doen?
,,In Amersfoort-Noord maken we op Witte Donderdag een tocht van Hoogland, via Kattenbroek naar Vathorst. We komen in beweging, gaan op pad, op weg naar Pasen. Onderweg hopen we dat steeds meer mensen aanhaken. In het theater van De Kamers kijken we dan op groot scherm naar de uitzending.”

Op donderdag 14 april kun je in de Veenkerk (Wezeperberg 1), de Emmaüskerk (Noordewierweg 131) en Filalethes (Havik 29) met anderen naar The Passion kijken. Meewandelen? Er wordt om 18.30 uur gestart in De Inham (Hamseweg 50), met een maaltijd.

advertentie