,,Begin nooit onvoorbereid aan een marathon en wees je bewust van de risicofactoren voor het hart", zegt Lars den Ouden, sportarts in opleiding.
,,Begin nooit onvoorbereid aan een marathon en wees je bewust van de risicofactoren voor het hart", zegt Lars den Ouden, sportarts in opleiding. Meander

Kennisclips over het belang van sporten: ‘Sporten zorgt voor een lager risico op hartschade’

21 maart 2023 om 10:25 Achtergrond

AMERSFOORT Maart is door Marathon Amersfoort uitgeroepen tot vitaliteitsmaand. Om de bewustwording over bewegen te vergroten, hebben artsen van Meander Medisch Centrum kennisclips gemaakt.

,,Sporten zorgt voor een lager risico op hartschade”, vertelt Lars den Ouden, sportarts in opleiding, in een van de clips. ,,Hoe meer je sport, hoe groter de bescherming van het hart. Het hart is een holle spier die bloed door de longen en de rest van het lichaam pompt. In rust gebeurt dat ongeveer 70 keer per minuut. Bij fanatieke sporters kan dat teruglopen tot 40 tot 50 slagen per minuut, doordat het hart efficiënter pompt. Door telkens te blijven sporten, bijvoorbeeld door hardlopen, blijft het hart beschermd. Voor het hart is het goed om 150 minuten per week matig intensief te sporten. Dit mag ook 75 minuten zware training zijn.”   

De sportarts geeft een tip over hardlopen: ,,Begin nooit onvoorbereid aan een marathon en wees je bewust van de risicofactoren voor het hart. Denk aan een hoge bloeddruk, cholesterol of suikerspiegel en de aanwezigheid van hart- een vaatziekten in de familie. Eventueel kun je een sportarts raadplegen om dit te controleren, maar ook om te bepalen wat een goede trainingsintensiteit is. Sporten en bewegen is goed voor het lichaam en het hart, maar overmatig sporten misschien niet.”   

HARTREVALIDATIE

Na een geslaagde openhartoperatie negen jaar geleden ontdekte Ellemieke Horsten afgelopen jaar dat hardlopen ook voor haar is weggelegd. Ze heeft er nu zoveel plezier in dat ze zich heeft ingeschreven voor de halve marathon. ,,Op mijn twintigste kwam ik erachter dat ik een aangeboren hartafwijking had. Als kind was ik nooit goed in sport, altijd snel moe en ik vond naar school fietsen al een hele opgave. Na een geslaagde open hartoperatie kon ik voor het eerst in mijn leven echt wat conditie opbouwen.”


Ellemieke Horsten: ,,Tien kilometer rennen, daar draai ik mijn hand niet meer voor om.” 

Na haar operatie begon ze met hartrevalidatie. ,,Daar liep ik op de loopband tussen Jan, Jan en Hans, gezellige tachtigjarigen. Toen dat afgerond was heb ik hardlopen verder opgepakt en heb ik een paar keer, met moeite, meegedaan aan een vijf kilometer loopje. Daarna heb ik andere sporten uitgeprobeerd zoals boksen, zwemmen, dansen, trainen in de sportschool. Maar niets hield ik echt lang vol. Sporten zat gewoon niet in mij, dacht ik.”  

SCHOENEN VAN ZOLDER 

In februari vorig jaar, vijf maanden na haar tweede zwangerschap, haalde ze haar hardloopschoenen van zolder. ,,Ik wilde in aanloop naar een zoveelste nieuwe sport eerst even wat conditie opbouwen en begon met de Start2Run app van Evy. Eerst opbouwen naar 5, toen naar 7,5 en door naar 10 kilometer. Dat eerste begin was echt moeilijk, maar merken dat je snel progressie boekt werkte voor mij heel motiverend. Bijna verslavend.”

In hardlopen heeft ze nu haar nieuwe sport gevonden. ,,Ik vind het heerlijk dat je de deur uitstapt en meteen ‘los’ bent. Het rondje Stadsring en het Waterwingebied ken ik inmiddels op m’n duimpje en doordat ik steeds langere afstanden kan lopen ben ik nu ook de Schammer, het Bloeidaal, de Eem en andere mooie groene gebieden rondom Amersfoort aan het verkennen. Tien kilometer rennen, daar draai ik mijn hand niet meer voor om.”

Inmiddels legt ze steeds langere afstanden af. ,,Ik ben aan het trainen voor 10 Engelse mijl, en heb me nog voor 1 januari ingeschreven voor de halve marathon van Amersfoort, iets wat ik mij een jaar geleden totaal niet had kunnen voorstellen, laat staan tien jaar geleden. Vorig jaar stond ik nog een vriend aan te moedigen en dacht ik: ‘Dit zou ik nooit kunnen’. Maar ik heb er het volle vertrouwen in, en weet zeker dat anderen dit ook kunnen. Je moet gewoon beginnen, en volhouden.”    

Meander Medisch Centrum en Marathon Amersfoort publiceren de komende weken meer kennisclips over het belang van bewegen. De kennisclip van Lars den Ouden is te bekijken op de website van https://marathonamersfoort.nl/ en https://www.youtube.com/watch?v=WXU2WlFjvbo.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie