Amersfoort als theaterstad: na krenterigheid eindelijk een megatheater?

5 aug, 08:00 Achtergrond
Gemeente Amersfoort
Een eerste, zeer voorlopige artist impression van de grote cultuurtempel op de plek van het huidige stadhuis.
Een eerste, zeer voorlopige artist impression van de grote cultuurtempel op de plek van het huidige stadhuis.

AMERSFOORT Eén groot megatheater voor muziek, film, toneel en dans. Daarop studeert het Amersfoortse stadsbestuur. Aanleiding om eens terug te kijken op de theatrale geschiedenis van de stad. Daarin lijkt voorzichtigheid - om niet te zeggen: krenterigheid - een rode draad.

De gemeenteraad zal voorlopig wel geen knopen doorhakken over een megatheater. Andere zaken eisen de aandacht op. Eerst kwam de coronacrisis en vervolgens ook nog een vluchtelingen- en energiecrisis vanwege de oorlog in de Oekraïne. Maar het idee valt bij deskundigen in goede aarde, zo blijkt uit gemeentelijke rapporten. Het verduurzamen van theater Flint en theater De Lieve Vrouw lijkt onbegonnen werk. Poppodium Fluor bivakkeert in een voormalig bedrijfspand, buiten de binnenstad.

VIJF TOT ZEVEN ZALEN Het nieuwe theater zou vijf tot zeven zalen bevatten; plek genoeg voor zo’n 3500 bezoekers per avond. Het kan een ontmoetingsplek worden van álle cultuurliefhebbers. De kosten bedragen 120 tot 144 miljoen, maar dan kan..

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.