Math Meester: breekijzer, rouwdouwer en festivalpionier

30 jul, 08:30 Evenementen
Hans Verhorst
Journalist en bassist Jeroen de Valk haalt herinneringen op aan de markante grondlegger van het Amersfoort Jazz festival: Math Meester.
Journalist en bassist Jeroen de Valk haalt herinneringen op aan de markante grondlegger van het Amersfoort Jazz festival: Math Meester.

AMERSFOORT Het Amersfoortse jazzfestival, ooit ontstaan in een sfeer van bier en bitterballen, bestaat tegenwoordig vooral uit prestigieuze concerten. Journalist en bassist Jeroen de Valk haalt herinneringen op aan de markante grondlegger van het evenement: Math Meester.

Bijna veertig jaar terug zag ik hem voor het eerst. We schrijven 1984 en ik speelde op het festival dat toen nog ‘De Amersfoortse Jazz Driedaagse’ heette. De band was het Guy Eggman Quartet van gitarist Guido Eymann, en de locatie het destijds nog kleine muziekcafé ’t Nonnetje op de Groenmarkt. In een van de pauzes stond er opeens een grote, zware man met een baardje en een diepe stem bij de entree. Alle blikken gingen in zijn richting, gesprekken vielen stil.

,,Dat is Math Meester’’, zei Guido bedaard. Hij leek als enige weinig onder de indruk en was toch al niet snel geïmponeerd. Meester, zo werd mij uitgelegd, was dé man achter dit jazzfestival. Een goeie kerel, al kon je beter geen ruzie met hem maken.

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.