Stadsring: van ‘het verdriet van Amersfoort’ tot autoluw weggetje

2 jul, 08:00 Historie
Van Ring naar Park
De toenmalige brug over de beek bij de Utrechtsestraat, begin 20ste eeuw.
De toenmalige brug over de beek bij de Utrechtsestraat, begin 20ste eeuw.

AMERSFOORT Een realistisch toekomstvisioen: de Stadsring wordt autoluw. De huidige autoweg wordt verdund tot twee banen: voor elke richting één. Een deel van het plantsoen wordt in ere hersteld en misschien ook een deel van de grachten. Vervolgens laat de gemeente als doorgaande weg een ‘buitenring’ aanleggen, rond het grootste deel van de huidige stad. 

Kortom: het paradijs van ruim zestig jaar terug wordt hersteld. Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar in de gemeenteraad tekent zich een meerderheid af vóór een autoluwe stadsring. Groene partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn natuurlijk sowieso vóór. Maar de VVD zal niet dwarsliggen. In Den Haag staat de VVD bekend als de ‘vroem-partij’, maar in Amersfoort brachten liberale wethouders de plannen voor een autoluwe binnenstad tot uitvoering. 

Of neem de grootste fractie, D66: die organiseert zelfs een compleet festival rond het thema ‘autoluwe Stadsring’. Het vindt plaats van 16 tot en met 18 september en heet ‘Festival van Inzicht’. Het festival vindt plaats op de Stadsring tussen de Molenstraat en de Utrechtsestra..

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.