Kunstenaar Harbert Booij werkt aan zijn schilderij ‘Toevlucht’. Het stelt de vraag centraal waar mensen hun toevlucht zoeken.
Kunstenaar Harbert Booij werkt aan zijn schilderij ‘Toevlucht’. Het stelt de vraag centraal waar mensen hun toevlucht zoeken. Erik Renkema

Als God en de ic elkaar raken

26 mei 2021 om 11:15 Achtergrond

AMERSFOORT Zonder pretentieus te zijn wil de Amersfoortse kunstenaar Harbert Booij kunst maken die een diepere ervaring oproept.

Sinds zijn pensionering, theoloog en kunstenaar Harbert Booij was jarenlang docent aan onder andere kunstacademie ArtEZ en hogeschool Windesheim in Zwolle, legt hij zich volledig toe op het maken van kunst: schilderen en tekenen. ,,Het is voor mij een heel geheimzinnige manier van communiceren. Kwetsbaar ook. Het is ook verwijzen naar het onbekende, oproepen wat ons verstand overstijgt. In kunst zoek ik naar de ernst van ‘op leven en dood’, maar ook naar de dankbaarheid, het geluk, de liefde voor een gewoon ding.”
Maar wie denkt dat Booij in zijn atelier uitsluitend hoge, existentiële bedoelingen nastreeft, dicht hem te veel pretentie toe. ,,Het is ook gewoon heerlijk om me beeldend te uiten. Alles om me heen valt dan weg. Er is alleen maar die ene tekening, dat ene schilderij.”

,,De kracht van kunst”, zegt Booij, ,,is dat mensen hierin diepgang kunnen ervaren, de diepere ervaring van het onzegbare. Ik hoop beeldende kunst te maken die mensen confronteert met de vraag wat zij beleven aan het leven.” Booij typeert zijn eigen werk als ,,kunst met een zekere ruigheid die soms ook heel verfijnd kan uitpakken.” Vorm en inhoud zijn voor hem even belangrijk, maar: ,,als de vorm niet overtuigt, kun je de rest vergeten.”

Ik wil diepgang brengen in het hier en nu

Geloven gaat voor Booij altijd om het hier en nu. ,,Ik hoop met mijn kunst bij te dragen aan het creëren van diepgang in dat hier en nu. Ook in de kerk vind ik dat van belang. Beelden hebben vaak meer impact dan woorden. Wat zou het fijn zijn als er in de kerk telkens weer nieuwe beelden ontstaan die uiting geven aan de persoonlijke geloofsbeleving van de hedendaagse mens.”
Ook buiten godsdienstige bronnen kunnen volgens hem geloof en diepgang worden ervaren. ,,Ik denk dat je in niet-bewust religieuze beelden (zoals een landschap van Jan Mankes) soms meer van het geheim van leven ervaart dan in kunst die als religieus is bedoeld. Dat gebeurt als het je stil maakt, als het geloof verbeeldt in het werkelijke leven, als het oproept tot enthousiasme.”
Op het moment werkt Booij aan een project voor de Fonteinkerk. ,,Hierin verbind ik eigentijdse beelden en ervaringen met de klassieke liturgische namen van de zondagen tussen Pasen en Pinksteren, waaronder het schilderij bij de zesde zondag na Pasen: Wezenzondag (zie foto). Op die zondag wordt in veel kerken Psalm 27 gelezen: ‘Hij bergt mij in zijn hut ten dage des kwaads’. Het schilderij heet ‘Toevlucht’. Het stelt de vraag centraal waar we onze toevlucht zoeken. Dan komen God en de intensive care dichtbij elkaar.”

Meer van het werk van Harbert Booij op www.harbert-booij.nl.

Door Erik Renkema

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie