Arjeh Kalmann ontving vanavond uit handen van burgemeester Lucas Bolsius de Sint-Jorispenning.
Arjeh Kalmann ontving vanavond uit handen van burgemeester Lucas Bolsius de Sint-Jorispenning. Rinus van Denderen

Sint-Jorispenning van de stad Amersfoort voor journalist, schrijver en uitgever Arjeh Kalmann

20 februari 2024 om 23:42 Achtergrond

AMERSFOORT Uit handen van burgemeester Lucas Bolsius ontving Arjeh Kalmann dinsdag 20 februari 2024de Sint-Jorispenning van de stad Amersfoort. Kalmann kreeg de penning na afloop van zijn lezing: Wegdrukken in plaats van herdenken, waarin hij inging op de relatie van de stad met Kamp Amersfoort en met de vermoorde joodse burgers.

Kalmann ontvangt de gemeentelijke onderscheiding voor zijn grote bijdrage als journalist, schrijver, uitgever en zijn inzet voor een blijvende herinnering voor de Amersfoortse joodse slachtoffers die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. 

Burgemeester Bolsius: ,,In vele nieuwsverhalen en columns liet Arjeh Kalmann Amersfoorters weten hoe hij over bepaalde ontwikkelingen in onze stad dacht. Kritisch, met een scherpe blik en pen hield hij dikwijls een spiegel voor. Zijn trouw aan goede en betrouwbare journalistiek en het betrekken van Amersfoorters daarbij is hem altijd aan het hart gebleven.” 

REGIONALE KRANTEN  

Zijn hele werkzame leven was Arjeh Kalmann actief als journalist bij regionale kranten. In 1974 begon hij bij de Amersfoortse Courant en was van 1978 tot 1986 chef van de stadsredactie. In 1989 werd Kalmann adjunct-hoofdredacteur bij de Amersfoortse Courant. Sinds 1994 was hij dit ook voor het Utrechts Nieuwsblad. Zijn laatste functie was regionaal hoofdredacteur van het AD/UN tot 2009. 

REGIONAAL SPITWERK 

Hij is medeoprichter en bestuurslid van de Amersfoortse stichting Regionaal Spitwerk, een uitgever van journalistieke boeken over de eigen regio. Inmiddels is hij auteur, medeauteur en eindredacteur van een lange lijst geschreven boeken over Amersfoortse onderwerpen.

TWEEDE WERELDOORLOG 

De Tweede Wereldoorlog en de bezetting van Nederland en Amersfoort heeft zijn grote aandacht. Hij zette zich in om de verhalen, ook die van zijn eigen familie, over de oorlog voor het voetlicht te krijgen. Het kritisch volgen van de gebeurtenissen in Amersfoort blijkt onder andere ook uit zijn voortdurende aandacht voor een openbaar monument voor de gedeporteerde en vermoorde Joden uit Amersfoort. 

In 2018 richtte hij mede het regionale platform De Stadsbron op, en later Nieuwsplein33 voor Amersfoort en Leusden. 

SINT-JORIS 

De Sint-Jorispenning is een van de gemeentelijke onderscheidingen van de stad Amersfoort. De onderscheiding wordt uitgereikt aan iemand die een grote bijdrage heeft geleverd aan de stad. De inspanningen van deze persoon hebben een herkenbaar en zichtbaar effect in de stad. Dat kan op alle denkbare gebieden zoals sport, kunst, cultuur, bouwkundig, economisch of politiek. Sint-Joris is de beschermheilige van Amersfoort.  


Arjeh Kalmann krijgt de Sint Jorispenning opgespeld.   Rinus van Denderen


(Foto: Rinus van Denderen)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie