v.l.n.r. Tanja Koornwinder en Han Ie, beiden anesthesioloog-pijnspecialist, en anesthesiemedewerker Karen Logeman in het nieuwe centrum.
v.l.n.r. Tanja Koornwinder en Han Ie, beiden anesthesioloog-pijnspecialist, en anesthesiemedewerker Karen Logeman in het nieuwe centrum. Patrick Schouten

Meander opent nieuw pijnbehandelcentrum aan de Maatweg

26 april 2023 om 10:56 Gezondheid-MeanderMC

De pijnbehandelingen die in Meander Medisch Centrum plaatsvinden zijn van locatie Baarn naar de Maatweg in Amersfoort verhuisd. De pijnbehandelingen vinden voortaan plaats op een vleugel van Intensive Care. Deze afdeling is omgebouwd en geschikt gemaakt voor pijnbehandelingen. De polikliniek zal op de huidige locatie op de Brink 105 gevestigd blijven.

Optimaal gebruik van ruimtes en voorzieningen

Anesthesioloog-pijnspecialist Han Ie was nauw betrokken bij de verbouwing en inrichting van het nieuwe pijnbehandelcentrum en vertelt: “Het nieuwe pijnbehandelcentrum is een bijzondere plek. We hebben, net als op andere plekken in Meander, met behulp van de Vrienden van Meander een healing environment gecreëerd, met onder andere natuurbeelden op de deuren, comfortabele stoelen en zachte kleuren. Wat deze afdeling extra bijzonder maakt is dat de ruimtes die aanvankelijk zijn aangelegd als Intensive Care multifunctioneel geschikt zijn gemaakt. Op deze manier maken we optimaal gebruik van de ruimtes en alle voorzieningen. Zo zijn alle aansluitingen van de voormalig IC intact gehouden en maken we gebruik van hun monitoren. Indien nodig kan de afdeling binnen 72 uur teruggebouwd worden tot Intensive Care.” Anesthesioloog-pijnspecialist Tanja Koornwinder vult aan: “We hebben ons pijnbehandelcentrum geoptimaliseerd. In de pijnbehandelruimte kan chronische pijn behandeld worden met injecties en zenuwblokkades. Deze ingrepen vinden plaats met de modernste röntgen- en/of echo-apparatuur. Daarnaast is er de mogelijkheid om patiënten tijdens en na de ingreep goed te bewaken. Voorheen moesten patiënten van de verpleegafdeling naar de OK voor een pijnbehandeling. Nu vinden de behandeling en de nazorg op dezelfde afdeling plaats, dat geeft rust voor de patiënt. Ook hoeven spoedpatiënten die zich in Amersfoort melden niet langer met een ambulance naar Baarn, maar kunnen direct in Amersfoort geholpen worden.”

Trots

Tanja Koornwinder is trots op de nieuwe afdeling en vertelt: “De afgelopen tien jaar zijn we langzamerhand de poli geworden die we wilden zijn. Uiteraard door de verhuizing, maar ook door ons specialistische team. Onze poli is uitgebreid met twee verpleegkundig specialisten, die bijna klaar zijn met hun opleiding. De medisch specialisten zitten vooral op de cure, en wat minder op de care-kant van de behandeling. Maar chronische pijn heeft altijd effect op de psyche van de patiënt. Met de komst van de verpleegkundig specialisten hebben we onze kijker op al deze aspecten verruimd. En wat Meander bijzonder maakt is dat naast de bij anesthesiologen-pijnspecialisten, ook een van de neurologen de internationale opleiding gevolgd heeft. Hierdoor spreken we dezelfde taal en werken we nog beter samen.”

Pijngeneeskunde in Meander

In Nederland hebben meer dan 2 miljoen volwassenen dagelijks pijn. In vergelijking met andere chronische aandoeningen komt chronische (meer dan 3 maanden) pijn heel vaak voor. Voor een groot deel daarvan is de pijn een probleem in het dagelijks leven. Het team Pijngeneeskunde in Meander helpt ieder jaar 1600 patiënten bij diverse soorten chronische pijn zoals een hernia, littekenpijn en pijn aan de buikwand. Het team bestaat uit vijf gespecialiseerde anesthesiologen-pijnspecialisten, die allemaal een internationale opleiding in de pijngeneeskunde afgerond hebben. Tevens zij er twee verpleegkundig specialisten werkzaam. Zij werken samen met een ervaren team van verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers en diverse andere specialismen.  Samen met de patiënt gaat het team op zoek naar manieren om de pijn te verminderen. Bijvoorbeeld door het voorschrijven van medicatie, zenuwstimulatoren of het geven van injecties. Al deze behandelingen vinden voortaan in Amersfoort plaats.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie