Afbeelding
Politie

Politie legt beslag op Amersfoortse woning in onderzoek naar internationale drugssmokkel

3 november 2023 om 17:32 Misdaad

AMERSFOORT De Politie heeft dinsdagochtend beslaggelegd op een woning in Amersfoort. Dit omdat deze verband zou houden met heroïnesmokkel vanuit Azië via Nederland naar Engeland en het witwassen van tientallen miljoenen euro’s. 


De Dienst Landelijke Recherche heeft dinsdagochtend zes verdachten aangehouden op verdenking van deze delicten. Bij de aanhoudingen was de Dienst Speciale Interventies (DSI) betrokken en aansluitend zijn huiszoekingen gedaan in Amersfoort, Hooglanderveen, Purmerend, Hoorn, Zaandam, Amsterdam en Halfweg. Tijdens de doorzoekingen werden onder andere een vuurwapen en munitie aangetroffen, voorwerpen die met de bewerking van verdovende middelen te maken hebben en aanzienlijke geldbedragen, zowel contant als in crypto currency. Er is beslag gelegd op drie woningen in Amersfoort, Vleuten en Hooglanderveen.

STASHLOCATIES

In 2022 startte de Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid het onderzoek op basis van informatie die onder andere afkomstig was uit het versleutelde communicatieplatform SKY-ECC. Hieruit kwam naar voren dat een internationaal crimineel samenwerkingsverband verdovende middelen importeerde. Zo bleek dat de verdachten betrokken waren bij het importeren van het binnen Nederland brengen van bijna 8000 kilogram cocaïne uit de haven van Antwerpen. Door de criminele organisatie waar de verdachten deel van uitmaakten werd  gebruik gemaakt van stashlocaties waar eerder bij een doorzoeking in Zaandam al heroïne en hash in beslag is genomen. 

Daarnaast is er zicht gekregen op meerdere transporten van verdovende middelen naar het Verenigd Koninkrijk, zo laat de politie weten. In deze export ging het voornamelijk om een combinatie van cocaïne en heroïne. In Engeland is de gebruikersmarkt van heroïne velen malen groter dan in Nederland. Nederland fungeert dus als doorvoerland. Zo werden met grote regelmaat tientallen kilo’s cocaïne, heroïne en ketamine vervoerd naar Engeland. ‘Met Engelse groothandelprijzen kan aan een enkel transport al snel tussen de 1,5 à 2 miljoen euro worden verdiend. Het vermoeden is dat de verdachten ook tientallen miljoenen euro’s aan contanten via onder andere de Canarische Eilanden hebben verplaatst. Het geld werd deels witgewassen door de aankoop van goud.’

IN HECHTENIS

De zes aangehouden verdachten zijn mannen in de leeftijd van 27 tot 40 jaar. Vrijdag werden zij voorgeleid bij de rechter-commissaris in Den Bosch. De mannen zijn in bewaring gesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie